Ελλάδα: Πρώτη στον δείκτη δυστυχίας, τελευταία στις αυτοκτονίες... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ελλάδα: Πρώτη στον δείκτη δυστυχίας, τελευταία στις αυτοκτονίες...


Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά σύμφωνα με τα συμπεράσματα νέας έρευνας, οι περιοχές όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά «ευτυχίας» τείνουν να έχουν και τις περισσότερες αυτοκτονίες.

Αντιθέτως, η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στη χαμηλότερη βαθμίδα στην κλίμακα της ευτυχίας, αλλά οι αυτοκτονίες είναι..
ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στη χώρα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick και του Hamilton College κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε κάποια από τα πλέον «ευτυχισμένα» μέρη του πλανήτη (όπως ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισλανδία, η Ιρλανδία και η Ελβετία) καταγράφονται ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών.

Αντιθέτως, οι στατιστικές δείχνουν πως παρότι οι Ελληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες ζωής τους, τα ποσοστά αυτοκτονίας στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο, υπερβαίνοντας μετά βίας τις 5 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Στο άλλο άκρο, η Ελβετία έρχεται τέταρτη στις αυτοκτονίες, με ποσοστό επτά φορές υψηλότερο από εκείνο της Ελλάδας (35 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα), παρά το γεγονός ότι θεωρείται μία από τις χώρες με τις καλύτερες συνθήκες ζωής στον κόσμο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στις περιοχές εκείνες όπου ο κόσμος είναι σε γενικές γραμμές πιο ικανοποιημένος με τη ζωή του, οι αυτοκτονίες τείνουν να είναι περισσότερες. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ένας από τους ερευνητές, τα απογοητευμένα άτομα, όταν ζουν σε ένα χαρούμενο μέρος, νιώθουν ότι η ζωή τούς έχει φερθεί με ιδιαίτερη σκληρότητα... Η έντονη αυτή αντίθεση μπορεί με τη σειρά της να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Αντιθέτως, αν ένα άτομο που είναι δυσαρεστημένο από τη ζωή του ζει σε ένα περιβάλλον όπου και άλλοι άνθρωποι νιώθουν δυστυχείς, τότε η ζωή τού φαίνεται πιο ανεκτή.

Η έρευνα, με τίτλο «Dark Contrasts: The Paradox of High Rates of Suicide in Happy Places» θα δημοσιευθεί στο Journal of Economic Behavior & Organization.
Bookmark and Share