Το αίτημα διάσωσης της Πορτογαλίας, ύψους 80 δισ. ευρω, προσκρούει σε δυσκολίες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση Σόκρατες παραιτήθηκε στις 23 Μαρτίου, μετά από την καταψήφιση του σχεδίου λιτότητας που είχε.. υποβάλει στη Βουλή. Οι εκλογές έχουν προκηρυχτεί για
τις 5 Ιουνίου, πλην όμως η αδυναμία της χώρας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, την οδήγησαν την περασμένη Πέμπτη στην υποβολή του αιτήματος χορήγησης της ευρωπαϊκής βοήθειας. Η ΕΕ απαντώντας στο αίτημα την Παρασκευή, ζήτησε την εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας που θα πρέπει να ψηφιστεί στα μέσα Μαίου στη βάση διακομματικής συναίνεσης.
Η ηγεσία της Λισσαβώνας αντιπρότεινε να δοθεί η βοήθεια, στη βάση ενός «προσωρινού σχεδίου» ενόψει των εκλογών, πλην όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι η πρόταση ήταν εκτός του πλαισίου των αποφάσεων της ευρωζώνης. Την ιδέα επανέφερε ο πρόεδρος της χώρας ?νιμπαλ Καβάκο Σίλβα σε σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών (από την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Λεττονία, την Πολωνία και τη Σλοβακία) που έλαβε χώρα στη Βουδαπέστη το Σάββατο.
Εκεί, ο Πορτογάλος ηγέτης κάλεσε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το αίτημα της Πορτογαλίας με «φαντασία», για την αποδοχή ενός «προσωρινού σχεδίου» βοήθειας. «Χρειαζόμαστε μια προσωρινή λύση ως τις εκλογές του Ιουνίου (5/6), διότι το σχέδιο διάσωσης θα το διαπραγματευθεί και θα εφαρμόσει η κυβέρνηση που θα
εκλεγεί σε δύο μήνες», ανέφερε ο Καβάκο Σίλβα.
Ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, αντέδρασε στην πρόταση της Λισσαβώνας σημειώνοντας πως «για το καλό της Πορτογαλίας και για το καλό της Ευρώπης, θα προτιμούσα να μην κάνουμε δημόσιο διάλογο κάθε μέρα με την ηγεσία της χώρας» .
Ο κ.Ρεν υποστήριξε ότι η ΕΕ «μαζί με τις αρχές της χώρας - που είναι η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι άλλοι κομβικοί παράγοντες, όπως είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - θα πρέπει να καθορίσουμε μια στρατηγική, που θα εγγυάται άμεσα μια συμφωνία με τα κόμματα για την εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής» .
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ: «χρειάζεται σοβαρή δουλειά που δεν θα είναι στη δημόσια θέα» τόνισε και συμπλήρωσε πως «βεβαίως, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και όλες οι πολιτικές ευαισθησίες της χώρας» .
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρατήρησε πως «οι κανόνες είναι σαφείς. Όποιος ζητά τη βοήθεια των εταίρων της ευρωζώνης, θα πρέπει να λάβει εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη μείωση του ελλείμματος, γιατί το έλλειμμα είναι αυτό που τους έφερε στο σημείο να ζητήσουν βοήθεια» .
Η πορτογαλική υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά ταύτα «ανέκρουσε πρύμνα» . Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στη βάση του προγράμματος σταθεροποίησης και ανάπτυξης» και εξέφρασε την ελπίδα «αυτή τη φορά, να επιδειχθεί η συνείδηση του ανωτάτου συμφέροντος που είναι το καλό της χώρας και να στηριχτεί η προσπάθεια της κυβέρνησης στη δύσκολη διαπραγμάτευση που είναι κρίσιμη για το μέλλον της Πορτογαλίας. Πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σεβαστούμε την έννοια του κράτους» είπε.
Στη Φινλανδία τέλος, όπου έχουν προκηρυχτεί εκλογές για τις 17 Απριλίου, το κόμμα των «Αληθών Φινλανδών» (το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά) δήλωσε πως δεν θα εγκρίνει τη βοήθεια στην Πορτογαλία όταν το θέμα έρθει στη Βουλή της χώρας. Ο (Φινλανδός) επίτροπος Όλι Ρεν, σχολίασε σχετικά πως «εμπιστεύεται τη Φινλανδία, ότι με υπευθυνότητα θα στηρίξει το πρόγραμμα βοήθειας και δημοσιονομικής προσαρμογής της Πορτογαλίας».απε .