«Τα πακέτα λιτότητας έπνιξαν την ανάπτυξη» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

«Τα πακέτα λιτότητας έπνιξαν την ανάπτυξη»

Αναλύσεις επί αναλύσεων στον ξένο Τύπο για την κατάρρευση των εσόδων..

Μεγάλο ρεπορτάζ με τίτλο «Ο ελληνικός φαύλος κύκλος» δημοσιεύουν οι χθεσινοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της Γερμανίας, στο οποίο μιλούν οικονομολόγοι και υποστηρίζουν ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι...
καθαρά αδιέξοδο.

Λόγω της αυστηρής σταθεροποίησης, η οικονομία δεν βγαίνει από την ύφεση».

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα μιλά η Τζιάντα Τζιάνι, κορυφαία οικονομολόγος της Citigroup, η οποία και υποστηρίζει ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση επιδρά καταστροφικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας δεν βελτιώνεται. Κατά συνέπεια καταρρέουν τα έσοδα του κράτους».

Στο ίδιο ρεπορτάζ ο Χόλγκερ Σμίεντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της ιδιωτικής Barenberg Bank, δηλώνει ότι «πολλές προγνώσεις υποτίμησαν την αυστηρότητα του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας. Με τη συνεχή επιβολή νέων πακέτων λιτότητας, η Ελλάδα κατέπνιξε την ανάπτυξη. Η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης, που αποτελεί τα τρία τέταρτα του ελληνικού ΑΕΠ, και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου συνέβαλαν στην ύφεση».

Ο ίδιος οικονομολόγος σημειώνει ότι «υπάρχουν βέβαια ελπιδοφόρες ενδείξεις στον τομέα της βιομηχανίας. Ετσι, τον Ιανουάριο οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 31% σε σχέση με πέρσι. Αλλά αυτό δεν επιδρά ακόμη θετικά στο σύνολο της οικονομίας, λόγω της χαμηλής εσωτερικής ζήτησης».

Ενας άλλος οικονομολόγος, ο Ντέιβιντ Μίλεκερ, επικεφαλής της Union Investment, παρατηρεί: «Ολα δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας φαύλος κύκλος προσπαθειών λιτότητας, αρνητικής ανάπτυξης, μη επίτευξης των στόχων του ελλείμματος και ξανά μεγαλύτερων προσπαθειών λιτότητας. Ωστόσο, ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το ότι ο δημόσιος τομέας έχει παραμείνει μέχρι τώρα πολύ κοντά στον στόχο σταθεροποίησης. Δεν ισχύει όμως το ίδιο όσον αφορά τα έσοδα. Και χωρίς μεγαλύτερα έσοδα, δεν μπορεί να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας».

Επίσης σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ταγκεστσάιτουνγκ» υποστηρίζει ότι η απόφαση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ληφθεί το νωρίτερο τον Ιούνιο, όταν οι εκπρόσωποι της τρόικας επισκεφθούν την Αθήνα προκειμένου να επιθεωρήσουν την ελληνική πρόοδο. Οπως όμως η ίδια εφημερίδα εκτιμά, «επειδή όμως ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είναι σκληρός πολέμιος της αναδιάρθρωσης, πιθανώς η απόφαση να καθυστερήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να αποχωρήσει ο Τρισέ από τη θέση του διοικητή της ΕΚΤ».

1 σχόλιο:

  1. η μειωση μισθων ειναι σιγουρη συνταγη αποτυχιας.

    τελεια και παυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share