Reuters: «Στην σκιά του ελληνικού χρέους οι ευρωπαϊκές τράπεζες» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Reuters: «Στην σκιά του ελληνικού χρέους οι ευρωπαϊκές τράπεζες»

Αναφορά στο κόστος που θα είχε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στις ευρωπαϊκές τράπεζες κάνει το πρακτορείο Reuters σε ανάλυση του.

Σύμφωνα με το..
πρακτορείο ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα κοστίσει μόνο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε κάθε μία από μια μικρή ομάδα γαλλικών και γερμανικών χρηματοπιστωτικών τραπεζών, όμως θα μπορούσε να υπονομεύσει τα σχεδιαζόμενα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι BNP Paribas , Dexia , Societe Generale και Commerzbank είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικών ομολόγων, με την καθεμιά τους να έχει περίπου 3 δις ευρώ στα χαρτοφυλάκιά της.

"'Ο,τι ενδεχομένως συμβεί στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχτεί επώδυνο για μεμονωμένες τράπεζες, αλλά το σύστημα στο σύνολό του θα αντέξει", είπε ο Ajay Rawal, ανώτερος διευθυντής στο τμήμα τραπεζικής των συμβούλων αναδιάρθρωσης Alvarez & Marsal. "Δυσκολότερο ζήτημα είναι η αβεβαιότητα που θα προκαλέσει (η αναδιάρθρωση)... Τί θα ακολουθήσει και πού θα οδηγηθούν τα πράγματα; Όλοι ανησυχούν για το τι είδους προηγούμενο θα δημιουργηθεί", συμπλήρωσε.

Στα 325 δις ευρώ περίπου, ο όγκος του ελληνικού χρέους είναι δύο φορές μεγαλύτερος από το επίπεδο που θεωρείται βιώσιμο, σύμφωνα με οικονομολόγους. Επομένως, περίπου το μισό θα χρειαστεί να διαγραφεί. Αυτό συνεπάγεται περικοπή

Μεγαλύτερη πιθανότητα συγκεντρώνουν οι λιγότερο οδυνηρές λύσεις της μετακύλισης του υφιστάμενου χρέους, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του ή μία ήπια αναδιάρθρωση.

Κύμα Πτωχεύσεων

"Η επιμήκυνση ίσως να είναι η λιγότερο επιζήμια επιλογή για τις τράπεζες", σχολίασε ο Nick Firoozye, επικεφαλής τμήματος ευρωπαϊκών επιτοκίων στη Nomura. "Δεν θα είναι και τόσο χρήσιμη για την Ελλάδα, επειδή δεν ρίχνει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά σε πρώτη φάση θα βοηθήσει να εξομαλυνθεί το προφίλ του χρέους".
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η επιμήκυνση δεν ενέχει και κόστος για τις τράπεζες. Ενδέχεται να τις αναγκάσει να αποτιμήσουν όλα τους τα ελληνικά ομόλογα σε τρέχουσες τιμές αγοράς (mark-to-market). Οι τράπεζες το έχουν πράξει αυτό ήδη με τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκια διαπραγμάτευσης (trading books), αυξάνοντας παράλληλα και τις προβλέψεις τους για τα ελληνικά δάνεια που έχουν χορηγήσει. Ανάλογη προσαρμογή δεν έχει γίνει όμως ακόμα για τα ομόλογα που διακρατούν στο χαρτοφυλάκιο τραπεζικών εργασιών (banking books).

Ξένοι επενδυτές κατέχουν περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου του ελληνικού δημοσίου χρέους. Μεγάλο μέρος αυτών των δύο τρίτων βρίσκεται στα χέρια ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν επίσης ομόλογα ελληνικών εταιρειών, καθώς και δάνεια που έχουν χορηγήσει σε ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχει προβληματισμός ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα επιταχύνει και πτωχεύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα την έχουν οι γαλλικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι πέρυσι την περιόρισαν. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (ΒΙS), τον Σεπτέμβριο του 2010 κατείχαν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 19,8 δις ευρώ. Τα δάνειά τους προς τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα (εξαιρουμένων των δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες) ανέρχονταν στα 42,1 δις ευρώ.

Μία περικοπή χρέους της τάξης του 30% θα κόστιζε στην BNP Paribas 1,6 δις ευρώ, στο σύνολο των 5 δις ευρώ που έχει υπό τη μορφή ελληνικών κρατικών ομολόγων. Το ανάλογο κόστος για τις Societe Generale και τη γαλλοβελγική Dexia θα ανερχόταν στο 1 δις για την κάθε μία.
Κούρεμα στο 50% θα εξανέμιζε το 12% των αναμενόμενων κερδών της BNP για το 2011 και το 22% των κερδών της Societe Generale, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών στην RBS.

H έκθεση της Credit Agricole σε ελληνικά ομόλογα είναι σχετικά περιορισμένη, στα 600 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά όμως, η Credit Agricole έχει ανοιχτά δάνεια ύψους 20 δις ευρώ στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Emporiki Bank.

Μεγάλο Πρόβλημα

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι γερμανικές τράπεζες είχαν έκθεση 26,3 δις ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και 10 δις ευρώ σε δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα.
Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι το προηγούμενο που θα δημιουργούσε μια πτώχευση της Ελλάδας.

"Το μέγεθος του μετασεισμού θα εξαρτηθεί κάπως από το εάν θεωρηθεί σκληρή η αναδιάρθρωση -- εάν ναι, τότε μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα μετάδοσης σε μεγάλη κλίμακα", είπε ο Firoozye.

H έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν 154 δις ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το μέγεθος αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από την έκθεσή τους σε άλλες προβληματικές χώρες, όπως η Πορτογαλία (216 δις ευρώ), η Ισπανία (727 δις ευρώ) και η Ιρλανδία (δάνεια ύψους 565 δις ευρώ, τα περισσότερα από γερμανικά και βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα).

Αν αναδιαρθρώσει η Ελλάδα, η κίνηση αυτή θα συνιστά "στροφή 180 μοιρών" που "μπορεί να δυσαρεστήσει τις αγορές και να κλονίσει την πρόοδο σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία", ανέφερε ο Mark Wall, αναλυτής στην Deutsche Bank.

"Η διάθεση των ιδιωτών επενδυτών να ενισχύσουν τα κεφάλαια των τραπεζών της ευρωζώνης -- τόσο στην περιφέρεια όσο και στον πυρήνα της -- μπορεί να εξασθενήσει, εντείνοντας τη μετάδοση", είπε ο Wall σε έκθεσή του.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες που χρειάζεται ενδεχομένως να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά περισσότερο από 40 δις ευρώ φέτος.

Θα μπορούσε ακόμα να καταφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχεδιαζόμενες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests - τεστ αντοχής) για 90 τράπεζες σε όλη την ήπειρο. Κατά των τεστ αυτών έχει ήδη ασκηθεί η κριτική ότι επαναλαμβάνουν το σφάλμα των αντίστοιχων ασκήσεων πέρυσι -- ότι δεν προβλέπουν δηλαδή καμία περικοπή χρέους στα κρατικά ομόλογα που διακρατούνται στο χαρτοφυλάκιο τραπεζικών εργασιών.

Αυτό γίνεται επειδή η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει αδιανόητη την πτώχευση ή αναδιάρθρωση κράτους-μέλους της ευρωζώνης. Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει όμως να αποφύγει τελικά αυτό το ενδεχόμενο, η αξιοπιστία των τεστ αντοχής θα δεχθεί θανάσιμο πλήγμα, υποσκάπτοντας έτσι και τον απώτερο στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις τράπεζες.

Reuters
Bookmark and Share