Εκτίμηση για αύξηση των εσόδων 3% τον Απρίλιο! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Εκτίμηση για αύξηση των εσόδων 3% τον Απρίλιο!

Αύξηση κατά 3% εμφανίζουν σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα του Απριλίου, αν και η απόσταση που πρέπει να διανυθεί για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με...
προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του δημοσίου τον Απρίλιο διαμορφώθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 3% σε σχέση με τον περσινό μήνα. Συμπεριλαμβανομένων και των τριών προηγούμενων μηνών τα έσοδα του τετραμήνου ανέρχονται σε 15,080 δισ. ευρώ έναντι 15,926 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα σημειώνοντας μείωση της τάξης του 5,3% έναντι πρόβλεψης για αύξηση 2,6% η συγκέντρωση 16,340 δισ. ευρώ.

Παρατηρείται δηλαδή υστέρηση που φθάνει το 1,26 δισ. ευρώ, η οποία μάλιστα εάν συγκριθεί με τον ετήσιο στόχο για αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 8,5% υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, αποδίδεται κυρίως: στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη-κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού-ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου.


Κατόπιν αυτών και για την αναστροφή της αρνητικής πορείας των εσόδων ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να επιδοθεί σε ένα πραγματικό ελεγκτικό σαφάρι το αμέσως προσεχές διάστημα με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία κλίματος πρόληψης και αποφυγής παραλείψεων στην αγορά εκ μέρους των επιχειρήσεων. Στα ελεγκτικά εργαλεία προστίθεται για πρώτη φορά και η ηλεκτρονική επικοινωνία με τη ΓΓΠΣ να αποστέλλει ήδη χιλιάδες στοχευμένα e-mail σε όσους παρουσιάζουν το μεγαλύτερο φοροδοτικό ενδιαφέρον. Πρώτες στη λίστα των ελέγχων τοποθετούνται όσοι δεν αποδίδουν ΦΠΑ, οι επιχειρήσεις που με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια εμφανίζονται ως οι πιο επικίνδυνες για φοροδιαφυγή, οι επιτηδευματίες που δεν πήραν μέρος στην περαίωση, οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους αλλά και οι ιδιοκτήτες offshore που δεν μεταβίβασαν την περιουσία τους σε φυσικά πρόσωπα ή δεν υπέβαλαν τη σχετική δήλωση απόδοσης του φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share