Δύο μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου-«σκούπα» για τα κλειστά επαγγέλματα, δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για το ποιους αφορά η «απελευθέρωση» ούτε για το ποιοι είναι αυτοί που θα εξαιρεθούν για λόγους ασφαλείας ή εθνικού συμφέροντος!
Στο σκοτάδι παραμένουν οι πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι και επιχειρηματίες του κλάδου των... υπηρεσιών που «απελευθερώνονται» έως τον Ιούνιο χωρίς να ξέρουν πώς.
Δύο μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου-«σκούπα» για τα κλειστά επαγγέλματα, δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για το ποιους αφορά η «απελευθέρωση» ούτε για το ποιοι είναι αυτοί που θα εξαιρεθούν για λόγους ασφαλείας ή εθνικού συμφέροντος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της τρόικας έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση, αλλά και για τις ρυθμίσεις του Φεβρουαρίου που -όπως λένε- δεν καλύπτουν τους όρους του Μνημονίου για την άρση των ελάχιστων αμοιβών και των περιορισμών στα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει συμβιβαστική λύση ώστε να μην ανοίξει εκ νέου μέτωπο με τις συγκεκριμένες ομάδες, αλλά και να επιταχύνει τις διαδικασίες συγγραφής των προεδρικών διαταγμάτων που θα ορίζουν τις εξαιρέσεις. Και σε αυτό το πεδίο, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, υπάρχουν μεγάλες τριβές με την Ε.Ε., καθώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ζητεί σε πολλά επαγγέλματα πιο πολλές εξαιρέσεις από αυτές που θα έπρεπε.
Επίσης, καθυστέρηση καταγράφεται σε άλλες τέσσερις κινήσεις που έπρεπε να ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο βάσει Μνημονίου και συνδέονται με την οδηγία των υπηρεσιών:
* Επρεπε να υιοθετηθεί νόμος που να αίρει τους υφιστάμενους περιορισμούς στην παροχή των υπηρεσιών για τις περιστασιακές μεταφορές επιβατών με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες.
* Θα έπρεπε να κοινοποιηθεί αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της νομοθεσίας fast track για το κατά πόσο πέτυχε την εξοικονόμηση χρόνου για την κατακύρωση συμβάσεων και τις απαλλοτριώσεις γης, τη χορήγηση αδειών από το ΚΑΣ και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
* Δεν έχουν επίσης ανακοινωθεί οι μελέτες στις οποίες θα αναλύονται οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους τομείς του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου. Οι μελέτες θα πρέπει, αναφέρει το Μνημόνιο, να καταγράφουν την πιθανή συνεισφορά του εμπορίου και του τουρισμού στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό. Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έπρεπε να είναι έτοιμα και τα χρονοδιαγράμματα δράσεως για την απελευθέρωση των κλάδων με στόχο οι σχετικοί νόμοι να ψηφιστούν έως τον Ιούνιο.
* Θα έπρεπε να έχουν ήδη εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις για την παροχή «υπηρεσιών μίας στάσης». Ο λόγος για τα νέου τύπου ΚΕΠ ανά την Ελλάδα από τα οποία θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποψήφοι επιχειρηματίες να κάνουν -και ηλεκτρονικά- αίτηση αδειοδότησης. Το μέτρο επιβάλλεται από την οδηγία των υπηρεσιών για να μπορεί π.χ. ο Κύπριος δικηγόρος ή ο Βούλγαρος αρχιτέκτονας να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην Ελλάδα.enet.gr.