“Επιπλέον δανεισμό 50-60 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για 2012-2013 πρότεινε ο Τρισέ”, - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

“Επιπλέον δανεισμό 50-60 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για 2012-2013 πρότεινε ο Τρισέ”,

υποστηρίζει το Bloomberg

Στο επιπλέον πακέτο βοηθείας πρός την Ελλάδα φαίνεται να συμφώνησαν τελικά οι συμμετέχοντες στη "μυστική συνάντηση" του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με το Bloomberg, που χωρίς να αποκαλύπτει... πηγή, υποστηρίζει ότι η σύσκεψη έγινε για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Η πρόταση μάλιστα ενίσχυσης έπεσε στο τραπέζι από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ και όπως γράφει το πρακτορείο βρήκε πολλές αντιρρήσεις, κυρίως από Γερμανούς και Βρετανούς. Τελικά, μάλλον φαίνεται πως συμφώνησαν αφού αιωρείται...η απειλή της αποτίμησης του ευρώ με όλα τα επακόλουθα.

Το σημερινό πάντως ρεπορτάζ του αμερικάνικου πρακτορείου επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που δημοσιεύσαμε χθές με τίτλο Τι συζητήθηκε τελικά στην άτυπη συνάντηση στο Λουξεμβούργο , το βράδυ της Παρασκευής, για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το Bloomberg, υποστηρίζει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά τη συνάντηση του Λουξεμβούργου, προετοιμάζουν βοήθεια προς την Ελλάδα, με επιπλέον κονδύλια αλλά και πιθανή μείωση επιτοκίων και φυσικά επιμήκυνση του χρέους.

Αναφέρει μάλιστα πως βασικό αντικείμενο της συζήτησης στο Λουξεμβούργο ήταν τι θα γίνει το 2012, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναβγεί για δανεισμό στις αγορές, έχοντας λήξη και η χρηματοδότηση από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ..

Ακόμα, ο αρθοργράφος, εκτιμά πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι αγορές να παραμείνουν κλειστές, υπενθυμίζοντας πως η χώρα πρέπει να βρεί μέχρι το 2012 27 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λέγεται πως στο τραπέζι των "μυστικών συζητήσεων" στο Λουξεμβούργο, φέρεται να έπεσε πρόταση για δανεισμό άλλων 50-60 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 - 2013, υπό αυστηρούς νέους όρους. Την πρόταση την έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και λέγεται πως συνάντησε τις αντιρρήσεις της γερμανικής πλευράς, η οποία όμως φαίνεται να υποχωρεί.

Σοβαρές αντιρρήσεις διατυπώθηκαν την Κυριακή και από βρετανικής πλευράς. "Δεν θέλουμε να λάβουμε μέρος σε μία διάσωση της Ελλάδας, μία δεύτερη διάσωση της Ελλάδας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν στο BBC.



Τέλος, επισημαίνεται πως ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αν και παραδέχτηκε μετά το Λουξεμβούργο ότι "η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα περαιτέρω προσαρμογής", άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Bookmark and Share