Αμφισβητεί η Alpha Βank την Κομισιόν για την μείωση του ΑΕΠ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Αμφισβητεί η Alpha Βank την Κομισιόν για την μείωση του ΑΕΠ

Με μεγαλύτερη αισιοδοξία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσεγγίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η Alpha Bank. Στο εβδομαδιαίο δελτίο οι οικονομολόγοι της Τράπεζας εκτιμούν ότι η ύφεση μπορεί να συγκρατηθεί φέτος με μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% αντί του -3,5% που προβλέπει η Κομισιόν.

Ταυτοχρόνως, αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, εκτιμώντας ότι οι προβλέψεις τους δεν έχουν εσωτερική συνοχή.
Και...
τούτο γιατί η προβλεπόμενη από την Κομισιόν μείωση του ΑΕΠ κατά 3% θα συνοδευτεί από σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 10,7% φέτος με ταυτόχρονη μεγάλη πτώση των εισαγωγών κατά 8,4%. Συνεπώς, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας, μόνο από τη συμμετοχή του εξωτερικού τομέα της οικονομίας, το ΑΕΠ θα ενισχυθεί φέτος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιπλέον, μη συμβατό με το βάθος της ύφεσης κρίνεται και το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Επιτροπή δέχεται ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί φέτος μόνο κατά 1%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 2,25 δισ. ευρώ.

Επομένως, εκτιμούν ότι είναι αξιοπερίεργο η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις να μειωθούν κατά 17 δισ. ευρώ, παρ' όλο που το ΑΕΠ μόνο από τη μείωση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών θα αυξηθεί κατά 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η πρόβλεψη της Κομισιόν για μείωση των επενδύσεων κατά 16,6% φέτος έπειτα από μια τριετία συνεχούς μείωσης, αυτή στον τομέα των επενδύσεων εάν ήταν σωστή θα σήμαινε πρώτον, την εγκατάλειψη κάθε απορρόφησης των επιχορηγήσεων, ύψους 17 δισ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ, δεύτερον την εγκατάλειψη των επενδύσεων που προγραμματίζονται στον τομέα της ενέργειας, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ έως το 2020.

Επιπλέον, παρ' όλο που η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση αρχίζουν να γίνονται εμφανή τα σημάδια επικείμενης ανάκαμψής της, όπως είναι η αύξηση των εξαγωγών κατά 31,5% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η μικρότερη του αναμενόμενου πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων στο πρώτο δίμηνο του έτους, η ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της παραγωγής πολλών κλάδων της μεταποιητικής βιομηχανίας, με σταθεροποίηση της παραγωγής και στον σημαντικό κλάδο των τροφίμων.

Παράλληλα, διαφαίνεται ότι υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για τον ΟΤΕ, για την ΕΑΒ, για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τα λιμάνια και για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share