Γιουνκέρ: Είπα ψέματα για το Λουξεμβούργο! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Γιουνκέρ: Είπα ψέματα για το Λουξεμβούργο!


Συνέντευξη στο περιοδικό «Σπίγκελ», με τίτλο «Η Ελλάδα δεν είναι χρεοκοπημένη», παραχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, όπου μεταξύ άλλων παραδέχεται ότι είπε ψέματα αναφορικά με την...περίφημη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο.


Παράλληλα επιμένει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και ζητεί να δημιουργηθεί στη χώρα μας οργανισμός που θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, ανάλογος της γερμανικής Τρόιχαντ, για την Ανατολική Γερμανία, με τη συμμετοχή και ξένων εμπειρογνωμόνων.


Αναφερόμενος στην υπόθεση της συνάντησης του Λουξεμβούργου, ο Γιουνκέρ υποστηρίζει στο περιοδικό ότι «οι υπουργοί Οικονομικών αρκετών χωρών της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν εκείνη την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Τρισέ. Επειδή οι χρηματαγορές στην Ευρώπη δεν είχαν κλείσει ακόμα και οι συναλλαγές στη Wall Street βρίσκονταν σε εξέλιξη, έπρεπε να αρνηθούμε την ύπαρξη της συνάντησης. Διαφορετικά, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία λόγω του δημοσιεύματός σας ήδη μειώθηκε, θα κατέρρεε καταστροφικά».


Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η διαρροή για τη συνάντηση του Λουξεμβούργου έγινε από πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και ότι ο κ. Σόιμπλε είχε μαζί του και έγγραφο το οποίο παρουσίαζε το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας.


Υπήρχε στα έγγραφα


Ο Γιουνκέρ σημειώνει για το ζήτημα αυτό: «Το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν μαζί τους έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα ενδεχόμενα τα οποία συζητούνται δημοσίως, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Και το ζήτημα για την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση αποτελεί βεβαίως αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα είναι στην ατζέντα μιας συνεδρίασης. Πολύ πιο αποφασιστικά αναγκάστηκα να μεριμνήσω για να μην προκληθούν μη απαραίτητες αναταράξεις στις αγορές».

Σε ερώτηση για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στην Ελλάδα απαντά: «Η Ελλάδα εφάρμοσε το συμφωνηθέν πρόγραμμα σταθεροποίησης ανεπαρκώς. Τα έσοδα βρίσκονται σε ποσοστό 9% χαμηλότερα του αναμενόμενου, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος δεν προχωρεί όπως είχε συμφωνηθεί και οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν αρχίσει καν. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει ακόμη ορισμένα πράγματα για να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της. Η κρατική μηχανή έχει διογκωθεί υπερβολικά και θα πρέπει να μειωθεί. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει αξιόλογη δημόσια περιουσία».


Σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τονίζει πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρακολουθεί στο μέλλον τόσο στενά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, σαν να το εκτελούσαμε εμείς οι ίδιοι. Θα χαιρέτιζα για παράδειγμα το γεγονός, αν οι Ελληνες φίλοι μας καθιέρωναν μια ανεξάρτητη από την κυβέρνηση υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις, κατά το πρότυπο του γερμανικού ιδρύματος Treuhand, στελεχωμένη και με ξένους ειδικούς. Κατά τα άλλα, η Ε.Ε. περιμένει ότι οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί της χώρας, σ' αυτό το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα θα παραμερίσουν τις μικροπρεπείς διαφορές τους: «Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να δηλώσουν από κοινού ότι αναγνωρίζουν τις μεταρρυθμιστικές συμφωνίες με την Ε.Ε.».


Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει χρεοκοπήσει. Αυτό μας το λένε και οι έμπειροι ειδικοί του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι με κοινές προσπάθειες μπορεί να επιτευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση [...]. Αν η Ελλάδα αύριο κήρυττε χρεοκοπία, δεν θα είχε πλέον πρόσβαση για πολλά χρόνια στις διεθνείς χρηματαγορές, και οι σημαντικότεροι πιστωτές της, οι γερμανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, θα είχαν τεράστιο πρόβλημα -με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις χρηματαγορές».


Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας «ήπιας» αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα, αναφέρει: «Πρώτα πρώτα η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως υποσχέθηκε. Οταν θα έχει συμβεί αυτό, μπορούμε σε αντάλλαγμα να ξανασκεφτούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών δανείων και να μειώσουμε τους τόκους. Αυτό εννοώ με την "ήπια αναδιάρθρωση". Θα ήταν το έσχατο βήμα μιας πολύ μακράς διαδικασίας».
Bookmark and Share