"Πολυφωνική" και πάλι η κυβέρνηση,αυτή τη φορά για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

"Πολυφωνική" και πάλι η κυβέρνηση,αυτή τη φορά για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο

Χθες ο πρωθυπουργός ανήγγειλε το ενδεχόμενο απόλυσης 150 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών μιλάει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από φορείς που θα καταργηθούν

και ο υπουργός Εδωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης δηλώνει από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση.
Με μία λέξη, "αλαλούμ"!

"Όταν συγχωνευθούν δημόσιοι οργανισμοί μπορεί και να...
υπάρξουν απολύσεις", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Ο κ. Γ. Παπακωνσαντίντου επιβεβαίωσε ότι τα νέα μέτρα στοχεύουν στην είσπραξη επιπλέον εσόδων της τάξης των 6 δισ. ευρώ για φέτος.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις δημοσιονομικές προσπάθειες για έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας πως η αναδιάρθρωση δεν είναι μια μαγική λύση. Ο ίδιος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως είναι ξεκάθαρο ότι, παρά την ύφεση, δεν μπορεί να υπάρξει καμία χαλάρωση των δημοσιονομικών προσπαθειών.

"Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας και συνειδητοποιούμε ότι όπως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, έτσι δεν υπάρχουν και μαγικά σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Είναι προφανές ότι παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής προσπάθειας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συναίνεσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να συζητήσουν τρόπους εξόδου από την κρίση.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Ραγκούσης διέψευσε τα περί απολύσεων στο Δημόσιο. Ειδικότερα, μιλώντας στη Βουλή επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα απολύσεων ούτε μονίμων, ούτε επί συμβάσει ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων του δημοσίου.

Αντιθέτως, ο ίδιος σημείωσε ότι θα βρισκόμασταν μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα να απολυθούν 200.000 υπάλληλοι του Δημόσιου τομέα, αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει ήδη από τη επαύριο των εκλογών του 2009 σε δραστικές μειώσεις με την κατάργηση των συμβάσεων stage, τη μεγάλη μείωση των συμβασιούχων, τις δραστικές μειώσεις που επέφερε ο "Καλλικράτης".



Έρχονται απολύσεις στο Δημόσιο



Από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ξεκινήσει το "ξεκαθάρισμα" του υπεράριθμου προσωπικού ώστε να ικανοποιηθεί το επιτακτικό αίτημα των εκπροσώπων της Τρόικας για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα, στα ΝΠΙΔ και τις εταιρείες του Δημοσίου υπηρετούν περίπου 70.000 υπάλληλοι, ενώ στις ΔΕΚΟ υπηρετούν 30.000 και στις τράπεζες 13.000.


Η αποτυχία της κυβέρνησης να περικόψει αποτελεσματικά τις δημόσιες δαπάνες και η απόκλιση από τους στόχους θα θέσουν σε εφαρμογή το διπλό σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι υπάλληλοι θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και αυτούς που θα τεθούν υπό αξιολόγηση.

Η πρώτη κατηγορία φαίνεται να είναι και η πιο "εύκολη" για το Υπουργείο, αφού δεν τίθεται θέμα αξιολόγησης, ενώ μπορεί να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Στην ίδια κατηγορία αναμένεται να τεθούν και οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου για τους οποίους η κυβέρνηση μπορεί είτε να τους απολύσει ή να τους μετατάξει αφού δεν καλύπτονται από τη συνταγματική απαγόρευση των απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Ήδη μάλιστα υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των συμβασιούχων κατά περίπου 25.000, γεγονός που οδηγεί σε δημοσιονομικό όφελος περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη κατηγορία, αυτή των μόνιμων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αναμένεται να αποτελέσει και το μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να αποφασιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ή να παραμείνουν στη θέση τους, ή να μεταταγούν στο στενό δημόσιο τομέα ή να τεθούν εκτός υπηρεσίας μετά τα προγράμματα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και την κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών.. Ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Ραγκούσης ήδη έχει αναφέρει ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα διαφανές σύστημα αξιολόγησης, και αυτό πιθανόν να είναι μέσω ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένουν τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη στην αξιολόγηση των υπό μετάταξη υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς τα χρόνια υπηρεσίας, ο κλάδος, οι τίτλοι σπουδών, η οικογενειακή κατάσταση, πιθανόν να υπερτερούν στοιχείων όπως η αποδοτικότητά τους στην υπηρεσία και το πειθαρχικό τους μητρώο.

Αν και η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί απολύσεων στο δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι ήδη χωρίς να απολυθεί κανένας υπάλληλος το δημόσιο έμεινε κατά 52 χιλιάδες υπαλλήλους λιγότερους το 2010 ενώ προσελήφθησαν μόνο 1.000 άτομα, εφαρμόζοντας τον κανόνα 1 προς 5 (μία πρόσληψη έναντι πέντε απολύσεων), υπολογίζεται ότι 45.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου έχουν μπει στο στόχαστρο της τρόικας. Στόχος είναι να μειωθούν αποτελεσματικά και μόνιμα οι μισθολογικές δαπάνες των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, κυρίως στις ΔΕΚΟ, σε τράπεζες που έχει συμμετοχή το κράτος και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου όπως είναι δημοτικές επιχειρήσεις, καζίνο, φορείς διαχείρισης λιμανιών, αεροδρομίων κ.τ.λ.



Εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ ετησίων από την καθιέρωση του 40ωρου



Η εφαρμογή του 40ώρου στο Δημόσιο, η οποία θα ξεκινήσει από τα τέλη Μαΐου και δεν αποτελούσε τμήμα του Μνημονίου, αναμένεται να αποφέρει εξοικονόμηση που θα ξεπερνά το 0,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εσωτερικών. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι η αύξηση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά μισή ώρα την ημέρα (από 7,5 σε 8 ώρες), όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, αντιστοιχεί σε 46.660 προσλήψεις που δεν θα πραγματοποιηθούν τελικά, εξοικονομώντας περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών υπολόγισαν ότι εάν αυξηθεί το ωράριο για 700.000 υπαλλήλους κατά 0,5 ώρες, εξασφαλίζονται επιπλέον 325.000 ώρες εργασίας ημερησίως. Η διαίρεση των επιπλέον ωρών εργασίας με τις 7,5 ώρες του ημερήσιου ωραρίου που ισχύει ισοδυναμούν με εργασία που θα προσέφεραν 46.666 υπάλληλοι.

Στο πλαίσιο της κινητικότητας εξετάζεται και η δυνατότητα πολυετών αδειών άνευ αποδοχών σε υπαλλήλους με δικαίωμα επιστροφής στην υπηρεσία τους.

Αξίζει ωστόσο εδώ να σημειωθεί ότι παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων οι επικείμενες διαρθρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα, που σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης θα οδηγήσουν, εκτός των άλλων, και στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, αποτέλεσαν ένα από τα βασικά όπλα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν η χώρα μας είχε εισέλθει στη δίνη του κυκλώνα.Την ίδια ώρα, από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αξιολόγηση της Τρόικας στο θέμα του "συμμαζέματος" του δημόσιου τομέα.
Bookmark and Share