Η Κίνα θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.
Η κίνηση αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, ενισχύει σημαντικά τις... πιθανότητες της γαλλίδας υποψηφίου να διαδεχθεί τον Ντομινίκ Στρος-Καν.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών έχει αναδειχθεί η ισχυρότερη υποψήφια για την αντικατάσταση του Στρος-Καν, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα κι αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα βιασμού.
"Έχουμε ευρωπαϊκή συναίνεση" δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Μπαρουέν, στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Κρ.Λαγκάρντ να αναλάβει το θώκο.
"Το ευρώ χρειάζεται την προσοχή μας, χρειάζεται να έχουμε (τη στήριξη) των Ευρωπαίων, οι Κινέζοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ" πρόσθεσε. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για το εάν το Πεκίνο θα υποστηρίξει τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών.
Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζιου Σιαοτσουάν δήλωσε είπε ότι η μελλοντική ηγεσία του ΔΝΤ θα πρέπει να αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ των αναδυόμενων οικονομιών, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί ρητά για το εάν θα πρέπει ο επόμενος επικεφαλής του ταμείου να είναι από κάποια αναδυόμενη οικονομία.
Αν και οι Ευρωπαίοι επιθυμούν ο αντικαταστάτης του Στρος-Καν να προέρχεται από την Ευρώπη, οι αναδυόμενες οικονομίες επιθυμούν η διαδοχή να πάψει να είναι ευρωπαϊκή και ο νέος επικεφαλής του ΔΝΤ να προέλθει από τους κόλπους τους. Αν και το Μεξικό πιέζει να διαδεχθεί τον Στρος-Καν ο κεντρικός του τραπεζίτης, Αγκουστίν Κάρστενς, οι αναδυόμενες οικονομίες (για παράδειγμα Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) -που φαίνονταν να επιθυμούν υποψήφιο μη Ευρωπαίο- δεν συγκροτούν «συμπαγές μέτωπο» έναντι των δυτικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες-μέλη της ΕΕ διαθέτουν πάνω από τις μισές από τις ψήφους του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να κρίνουν ποιος θα αναλάβει τη διεύθυνσή του.