Τα γερμανικά παιχνίδια με την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Τα γερμανικά παιχνίδια με την Ελλάδα


Τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη που παρουσίασε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση διαψεύσθηκαν.
Είχαν προλάβει ωστόσο να κάνουν τη ζημιά τους στην ισοτιμία του ευρώ που διολίσθησε κάτω από τα 1,44 δολάρια, ενώ μεγάλο μέρος των επενδυτών, αντιδρώντας με νευρικότητα, δραπέτευσε σε αμερικανικά ομόλογα.


Παρά τις διαψεύσεις, το..
περιοδικό επέμεινε στον ισχυρισμό του, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις πηγές του. Κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, που τηρούν την ανωνυμία τους, εκφράζουν την έκπληξή τους για το timing του δημοσιεύματος.


Ο σκοπός

«Εν μέσω σεναρίων αναδιάρθρωσης μια τέτοια φημολογία ασφαλώς και σπέρνει τον τρόμο στις αγορές και περιορίζει την ευχέρεια κινήσεων της Ευρωζώνης», δήλωσε πολιτικός σύμβουλος στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι «ο πληροφοριοδότης του περιοδικού αποσκοπούσε στην πρόκληση αναταραχής».

Επισήμως το Βερολίνο δεν συζητά σενάρια για το ελληνικό χρέος. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που θα κάνει τον Ιούνιο η τρόικα και μετά θα αποφασίσει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Η δήλωση Σόιμπλε ερμηνεύθηκε ως «προπομπός αναδιάρθρωσης», κάτι που διέψευσε αργότερα ο υπουργός. Ωστόσο, οι «κρατικοί» οικονομολόγοι επιμένουν, μεταξύ αυτών και ο Λαρς Φελντ, μέλος του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος θεωρεί αναγκαία την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Οσο συντομότερα τόσο καλύτερα», λέει ο Γερμανός οικονομολόγος.


Αντάρτικο

Η γερμανική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος και έχοντας ικανοποιηθεί από το πακέτο σταθερότητας του ευρώ που ενέκριναν πρόσφατα οι «27», θα μπορούσε να πει το μεγάλο «ναι» και να αναλάβει «να σώσει μόνη της την Ευρωζώνη», παραδέχεται Γερμανός αξιωματούχος. Το πρόβλημα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και των Φιλελευθέρων (FDP).


Οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν προειδοποιήσει την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε να μην τολμήσουν να τους φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων. Πολλοί βουλευτές απειλούν με αρνητική ψήφο στο Κοινοβούλιο σε περίπτωση παραχωρήσεων προς τις υπερχρεωμένες χώρες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλευτικών ομάδων.

«Χωρίς ουσιαστικό κοινοβουλευτικό διάλογο δεν πρόκειται να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία στους κόλπους του συνασπισμού», τονίζουν ηγετικοί κύκλοι των Φιλελευθέρων. Ο βουλευτής του FDP Φρανκ Σέφλερ πηγαίνει ακόμη πιο μακριά.

Δήλωσε ότι στο επικείμενο συνέδριο του κόμματός του τον Μάιο, θα προτείνει την κατάργηση του EMS και θα ζητήσει αντ΄αυτού τη λύση της αναδιάρθρωσης χρεοκοπημένων χωρών.


Τραπεζίτες

Ξορκίζουν και αυτοί τα σενάρια

κατα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσονται οι τραπεζίτες και κυρίως εκείνοι που στα συρτάρια τους έχουν ελληνικά ομόλογα. Σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους γερμανικές τράπεζες, επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες. Μέχρι τώρα οι πιθανές ζημιές για τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους. Σε περίπτωση όμως αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα χρειαστεί να γίνει επανεκτίμηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, οι γερμανικές τράπεζες με τον μεγαλύτερο όγκο ομολόγων και δανείων προς την Ελλάδα είναι η Commerzbank (3 δισ. ευρώ) και η Deutsche Bank (1,6 δισ. ευρώ) και η LBBW (1,38 δισ. ευρώ). «Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απόλυτα αποφεύξιμη και τα ρίσκα μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν τεράστια», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μίχαελ Χάιζε. «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν μειωμένους μισθούς. Η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές θα γινόταν πιθανόν ακόμα ακριβότερη ή θα αποκλειόταν παντελώς» επισημαίνει.πηγή Έθνος.
Bookmark and Share