Στα αζήτητα ζεστά λεφτά του ΕΣΠΑ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Στα αζήτητα ζεστά λεφτά του ΕΣΠΑ

Μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων θέτουν σε κίνδυνο το μνημονιακό στόχο απορρόφησης 1,1 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο(!) και αφήνουν...την αγορά χωρίς τη ρευστότητα που έχει τόσο ανάγκη.
Ο λόγος για κρίσιμα έργα στήριξης των ανέργων, επιδότηση μικρομεσαίων εταιρειών, κατασκευαστικών εταιρειών, ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων του ΕΣΠΑ.

Από τις εξαγγελίες για διπλασιασμό των ρυθμών απορρόφησης ώστε να τονωθεί η οικονομία, η κυβέρνηση οδηγείται για ακόμη μία φορά σε αγώνα με το χαμένο χρόνο ώστε να μη χαθεί ο ελάχιστος στόχος. Οι δαπάνες που μέχρι στιγμής έχει κάνει η κυβέρνηση είναι πολύ χαμηλές, της τάξης των 200- 300 εκατ. ευρώ περίπου, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη.

Αποδίδουν την... καθυστέρηση στην ανάγκη πληρωμής όλων των δικαιούχων από ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην ΤτΕ. Επρεπε να είναι λειτουργικοί από την αρχή του έτους, αλλά αυτό -λένε τα ίδια στελέχη- δεν κατέστη δυνατό. Ωστόσο, προσθέτουν ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα αρχίσουν να δίνονται εντολές για μεγάλα ποσά με τα οποία ελπίζουν να επιτευχθεί ο στόχος.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, και ειδικά η κοινοτική πλευρά, εκφράζουν από καιρό την ανησυχία τους αλλά και την οργή τους, καθώς -όπως λένε- από τη μία η Ελλάδα ζητά διευκολύνσεις για να καλύψει την ίδια συμμετοχή (από το 25% να μειωθεί στο 15%) αλλά και ένα μεγάλα πακέτο κονδυλίων στο ΕΣΠΑ ΙΙ που ξεκινά το 2013 και από την άλλη συνεχίζει να καθυστερεί.

1 σχόλιο:

  1. πλακα μας κανουν???

    τη μια αφηνουν εξω κοσμο που καλυπτει τα κριτηρια τους γιατι "δεν φτανουν τα λεφτα" και την αλλη γκρινιαζουν γιατι δεν υπαρχει μεγαη απορροφηση ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share