Λίγες μέρες πριν από την 18η Μαίου η οποία και σηματοδοτεί τη λήξη των CDS... οι ξένοι "ποντάρουν" στην ελληνική χρεοκοπία με τα χίλια!
Αυτό προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με την οποία το συντριπτικό ποσοστό της τάξεως του 85% των ξένων επενδυτών βάζουν... "στοίχημα" ότι η κατάληξη της Ελλάδας θα είναι η χρεοκοπία, ενώ αναφορικά με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία η πλειονότητα των ερωτηθέντων έχει την ίδια γνώμη.
«Όλες αυτές οι οικονομίες θα χρεοκοπήσουν κάποια στιγμή», δηλώνει ο Wilhelm Schroeder, ο οποίος διαχειρίζεται 172 εκατ. δολ. για την Schroeder Equitites.
Το αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Global Poll του Bloomberg τον Ιανουάριο 2011, το ποσοστό των ερωτηθέντων που προβλέπει χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας έχει αυξηθεί κατά 11%.
Στο μεταξύ, στο ίδιο μήκος κύμματος κινείται και δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα επενδυτών και οικονομολόγων αναμένει ότι η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της στα τέλη του έτους ή αργότερα, με τους επενδυτές να αναμένουν ψαλίδισμά του κατά περίπου 50%.
Σύμφωνα με γκάλοπ του Reuters, από τους 28 οικονομολόγους και 15 διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν μόνο οι τρεις είπαν ότι θα αποφευχθεί η χρεοκοπία. Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων δεν αναμένει αναδιάρθρωση πριν τον Οκτώβριο, ενώ περίπου οι μισοί λένε ότι θα γίνει σε διάστημα μεγαλύτερου του ενός έτους.
Περίπου το 60% των διαχειριστών κεφαλαίων που αναμένουν αναδιάρθρωση είπαν ότι εν τέλει κάτι τέτοιο θα σημαίνει κούρεμα, με τους ομολογιούχους να μην παίρνουν πίσω όλα τους τα χρήματα. Η ενδιάμεση εκτίμηση ήταν για περικοπή χρέους σε ποσοστό 55%. Από τους οικονομολόγους, περίπου οι μισοί αναμένουν κούρεμα κάποια στιγμή, αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό, στο 40%.
Δειλά σημάδια υποχώρησης στα spreads
Την ίδια στιγμή, δειλά σημάδια υποχώρησης σημειώνουν στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές τα spreads των ελληνικών 2ετών και 5ετών ομολόγων, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν τα spreads των 10ετών ομολόγων, στον απόηχο των σεναρίων περί νέου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα από το ΔΝΤ.
Ειδικότερα, το spread του 2ετούς τίτλου υποχωρούσε κατά περίπου 50 μ.β. στο 25,43%, ενώ του 5ετούς τίτλου διαμορφώνονταν 53 μ.β. χαμηλότερα στο 20,96%. Το spread του 10ετούς ομολόγου κινείται κοντά στις 1.270 μονάδες βάσης.
Post Top Ad
Παρασκευή 13 Μαΐου 2011
Home
Unlabelled
"Δίνουν και παίρνουν" τα στοιχήματα υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας