Αδυναμία αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Αδυναμία αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κινδυνεύει και πάλι να γίνει θυσία στο βωμό του προϋπολογισμού.

Παρά τις επίσημες περί του αντιθέτου διαψεύσεις, αρμόδια στελέχη παραδέχονται κατ' ιδίαν ότι συνεχίζει να αποτελεί τον «μπαλαντέρ» περικοπών που είτε θα...
φανούν άμεσα, στη νέα αναθεώρηση του Μνημονίου, είτε τον Οκτώβριο.

Τότε, λένε τα ίδια στελέχη, θα υπάρχει άλλωστε και η αφορμή: αν συνεχιστούν οι σημερινές -μεγάλες- καθυστερήσεις στην εκταμίευση και απορρόφηση κονδυλίων, τότε θα ειπωθεί αυτό που λεγόταν ένα χρόνο πριν, για να προετοιμαστεί και τότε ο ίδιος... δρόμος: «Αφού δεν χρησιμοποιούνται τα κονδύλια, δεν υπάρχει καν θέμα περικοπής, απλά αδυναμίας αξιοποίησης των πόρων».

Τότε η παραπάνω πολιτική οδήγησε από ένα πρόγραμμα αρχικής αξίας 10,3 δισ. ευρώ σε τελική δαπάνη 8,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010. Ισως να ήταν ο μόνος κωδικός της κυβέρνησης που δεν «ξέφυγε» πέρυσι από το στόχο.

Και φέτος -με βάση στοιχεία του πρώτου τριμήνου- είναι το μόνο «όπλο» της κυβέρνησης για να διατηρεί χαμηλό το έλλειμμα. Μόνο που -λένε αρμόδια στελέχη- οδηγεί σε χαμηλές πτήσεις ανάπτυξης τη χώρα στο μέλλον και σε βαθύτερη του 3% ύφεση το 2011.

Η κριτική που ασκείται για τις αδυναμίες των επιδοτούμενων επενδύσεων είναι μεγάλη και σε ένα βαθμό δικαιολογημένη. Οντως πολλά κονδύλια κατασπαταλούνται σε άσχετες δράσεις (π.χ. περίπου 230 εκατ. ευρώ για μισθοδοσίες).

Τα πιο πολλά προγράμματα προς μικρομεσαίους ή για νέες τεχνολογίες είναι γεμάτα από υπερκοστολογήσεις που δεν ελέγχονται, ενώ οι όροι λήψης των χρημάτων (π.χ. διατήρησης της εταιρείας και του προσωπικού για ένα διάστημα) είναι γνωστό ότι δεν τσεκάρονται ελλείψει προσωπικού. Γνωστά ονόματα επιχειρηματιών επαναλαμβάνονται στις λίστες των υπαγωγών, με τρανταχτό παράδειγμα αυτό του αναπτυξιακού νόμου.

Μόνο που τα λάθη και οι αδυναμίες δεν μπορεί να είναι σοβαρή δικαιολογία για να μη δοθούν, γρήγορα και σωστά, λεφτά που μας δίνουν οι Βρυξέλλες -για λίγα χρόνια ακόμη- και είναι τα μόνα που έχει η κυβέρνηση στην εντός Μνημονίου εποχή για να στηρίξει τον Οδικό Χάρτη προς την ανάκαμψη που η ίδια ευαγγελίζεται.


ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΔΔΑ
Bookmark and Share