Ο ένας στους δύο Έλληνες δανειολήπτες ...αναδιαρθρώνει τα δάνειά του - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ο ένας στους δύο Έλληνες δανειολήπτες ...αναδιαρθρώνει τα δάνειά του

Δεν είναι μόνο οι ενισχυμένες επισφάλειες που αποτελούν "τροχοπέδη" στην εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας έχει ωθήσει ακόμα και τους πιο "υγιείς" δανειολήπτες να προβαίνουν σε αναδιάρθρωση των...
δανείων τους, αυξάνοντας έτσι τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο αφενός για αύξηση των δανείων που εισχωρούν σε "καθεστώς" ρύθμισης και αφετέρου για σημαντική άνοδο των καθυστερημένων δανείων ως προς το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.





Τραπεζίτες επισημαίνουν ότι μόνο για τη φετινή χρονιά το ποσοστό των δανείων που ρυθμίζονται σχεδόν θα διπλασιαστεί, καθώς από 15%-20%, όπου διαμορφώνεται τώρα, αναμένεται να "αναρριχηθεί" στο 30%, ενώ αναφορικά με τις επισφάλειες οι ίδιοι εκτιμούν ότι κάθε τρίμηνο ο σχετικός δείκτης θα παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 1%, μέχρις ότου στο τέλος του 2011 "κλειδώσει" στο 14,5% έναντι 10,4% το 2010.



Σύμφωνα με τραπεζικές πληροφορίες, από τα 10 δάνεια που ρυθμίζονται, τα 5 εξ αυτών μετατρέπονται σε ενήμερα και από αυτά τα 5 τα δύο προχωρούν στην έκκληση και δεύτερης ευκαιρίας, προκειμένου να αποφύγουν την οριστική καθυστέρηση, που θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο "εφιάλτη" των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" λόγω σημαντικού προβλήματος ρευστότητας.



Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι παλαιότερο δημοσίευμα του "R" επεσήμανε ότι στο «ζενίθ» έφτασε η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση το 2010, με τις επισφάλειες να «αγγίζουν» σχεδόν τα 27 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του συνόλου του περασμένου έτους, παρά τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες ύψους πάνω από 50 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το 20% του συνολικού δανεισμού. Η ανάκαμψη των "κόκκινων δανείων" χρονολογείται μακροπρόθεσμα και συγκεκριμένα πέρα του 2012.



Πάντως, κορυφαίοι τραπεζίτες τονίζουν ότι το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα ορίσει την πτωτική ή ανοδική τάση τόσο των επισφαλειών όσο και των δανείων που χρήζουν αναδιάρθρωσης και αυτό γιατί η πορεία των ελληνικών τραπεζών είναι απόλυτα συνδεδεμένη και ανάλογη με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς, εάν παρατηρηθούν σημάδια βελτίωσης στην ελληνική οικονομία, τότε βελτίωση θα σημειώσει και ο τραπεζικός κλάδος, ενώ σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή haircut στο ελληνικό χρέος, τα πράγματα αλλάζουν. Σημειώνεται, ότι εάν δεν είχαν αυξηθεί τα ρυθμιζόμενα δάνεια, ο δείκτης επισφαλειών θα ανερχόταν μόλις στο 12 με 13% από 10,4% πέρυσι.



Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι και οι άλλοτε "υγιείς" δανειολήπτες προχωρούν σε αναδιάρθρωση των δανείων τους ή ακόμα χειρότερα καθυστερούν την αποπληρωμή των δανείων τους, βλέποντας τις δόσεις να παίρνουν την "ανιούσα", ενώ την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς και την άμεση ανάγκη τακτοποίησης του θέματος αποδεικνύει η ανικανότητα ακόμα και εκείνων των δανειοληπτών που ενώ τα δάνειά τους έχουν ήδη ρυθμιστεί, ωστόσο και πάλι δεν μπορούν ούτε με τους ευνοϊκότερους όρους να ανταπεξέλθουν στις νέες και ηπιότερες απαιτήσεις…



Η παραπάνω εικόνα στην τραπεζική αγορά έρχεται ως απόρροια των σημαντικών χρηματοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά πόσο μάλλον εν μέσω ενός τόσο δυσχερούς οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, όπως ακριβώς διευκρινίζουν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς. Για αυτό το λόγο και αλλαγή τάσης θα επιτευχθεί μόνο μέσω επίσπευσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιφέρουν ανάπτυξη, απαραίτητη προϋπόθεση για τη «λύση» στα τραπεζικά προβλήματα: «κόκκινα» δάνεια, δάνεια που ρυθμίζοννται, επισφάλειες και ρευστότητα.

Σταυρούλα Μαλαίνου

Bookmark and Share