Δεύτερο πακέτο διάσωσης η πιθανή λύση για την Ελλάδα, - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Δεύτερο πακέτο διάσωσης η πιθανή λύση για την Ελλάδα,


υποστηρίζει η UBS.

Η Ελλάδα έχει 15 μήνες πριν να «ξεμείνει» από χρήματα και οι επιλογές όσων παίρνουν τις αποφάσεις είναι δύο και απλές: Ή θα αναδιαρθρώσουν το...
ελληνικό χρέος ή θα δώσουν και άλλα δάνεια διάσωσης. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει μελέτη της UBS για την ελληνική κρίση.



Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, είναι πλέον πιο δύσκολο να εφαρμοστεί μια χαμηλών τόνων επαναδιαπραγμάτευση χρέους, λόγω της κλιμάκωσης των σχετικών δηλώσεων, αφού κάποιοι αρμόδιοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποφύγουν κάθε είδους αναδιάρθρωση.



Όσο για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας, και αυτό είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί πολιτικά, αφού κατά μία έννοια, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι αφερέγγυα.



«Ωστόσο, οι επιπτώσεις μιας εξαναγκαστικής αναδιάρθρωσης χρέους –γνωστές και άγνωστες- είναι ακραίες και απρόβλεπτες. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν πολύ ευμετάβλητες για κάποιο διάστημα, όμως, η αναγκαστική αναδιάρθρωση μάλλον θα καθυστερήσει, τουλάχιστον», συμπεραίνουν οι αναλυτές της UBS.



Πάντως, ο οίκος εκτιμά ότι μια εθελοντική επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων θα επιχειρηθεί μέσα στο 2011, έστω και εάν τονίζει ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν αρκεί για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. «Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να αποτελέσει το απαραίτητο πρώτο βήμα για να αποφασιστεί εάν θα δοθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα», σημειώνει.



Σε κάθε περίπτωση, η UBS δηλώνει ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά, όμως, η διαγραφή του μπορεί να γίνει πολύ αργότερα από το 2012 και ίσως να αφορά τα δάνεια της διάσωσης και όχι τα ομόλογα στα χέρια των ιδιωτών.



Μια αναγκαστικά αναδιάρθρωση θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, προειδοποιεί ο οίκος. Όπως υπολογίζει, ένα haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα θα μείωνε τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών περίπου κατά 74%. Κεφαλαιακή ενίσχυση θα χρειάζονταν επίσης οι γερμανικές landesbanks.

Bookmark and Share