Αλλο ένα ψαλίδισμα στο εισόδημα επιβάλλει η τρόικα σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους, συνταξιούχους, ακόμη και ανέργους.
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν δεν αποδέχονται την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι μπορεί να... πατάξει την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. Οι στόχοι που έχουν τεθεί μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν γίνονται αποδεκτοί και ως αντιστάθμισμα ζητείται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα «άμεσης απόδοσης». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ.Ε.» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2011-2015 θα περιλαμβάνει:
1Γενναίες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ.
2Επιβολή αυξημένων εισφορών και στους αγρότες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Περίπου 700.000 αγρότες πληρώνουν σήμερα από 536 έως 1.512 ευρώ. Το ετήσιο εισόδημα των αγροτών αναμένεται να μειωθεί τουλάχιστον κατά 200 ευρώ ετησίως.
Μόνο από τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
3Επιβολή «πλαφόν» στο επίδομα ανεργίας με τέτοιο τρόπο που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην απώλεια του δικαιώματος για τουλάχιστον 50.000 ανέργους, κυρίως εποχικούς υπαλλήλους. Με το ισχύον καθεστώς οι άνεργοι δικαιούνται στο διάστημα του εργασιακού τους βίου να εισπράττουν όσες φορές θέλουν το επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Εξετάζεται ο άνεργος να μην μπορεί να εισπράξει το επίδομα ανεργίας περισσότερες από δύο φορές μέσα σε διάστημα μιας πενταετίας.
4Επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα. Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως τα πολυτεκνικά επιδόματα (43,55 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί) και οι ισόβιες συντάξεις (100,24 ευρώ μηνιαίως για όσους έχουν τρία παιδιά και πάνω). Συνολικά, οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων υπολογίζονται σε 650.000, ενώ με τη θέσπιση των εισοδηματικών κριτηρίων θα χάσουν το δικαίωμα τουλάχιστον 250.000 Ελληνες. Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων έχει ήδη ολοκληρώσει την απογραφή των δικαιούχων (η προθεσμία έληξε την Παρασκευή) καθώς από εδώ και στο εξής η καταβολή τους θα γίνεται μέσω τράπεζας.
5Για τις επικουρικές συντάξεις, το ψαλίδισμα θα εξαρτηθεί από τις αναλογιστικές μελέτες. Σε όποια ταμεία εντοπιστεί ταμειακό έλλειμμα (δηλαδή τα έσοδα από εισφορές είναι λιγότερα από τις δαπάνες) τότε η περικοπή των επικουρικών συντάξεων θα «αγγίξει» και ήδη συνταξιούχους. Αντιθέτως, για τα ταμεία όπου θα εντοπιστεί αναλογιστικό έλλειμμα θα γίνει προσπάθεια ώστε να θιγούν μόνο οι «νέοι» συνταξιούχοι.
6Αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης από το «ξεσκόνισμα» της λίστας όσων εισπράττουν αναπηρικές συντάξεις. Αθροιστικά, από τις επικουρικές και τις αναπηρικές συντάξεις ο εισπρακτικός στόχος έχει οριοθετηθεί σε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
7Για τα βαρέα-ανθυγιεινά, ο αριθμός των εργαζομένων που θα διαγραφούν αναμένεται να είναι τελικώς μικρότερος από αυτόν που υπολογιζόταν αρχικά (περίπου 50.000 άτομα αναμένεται να φύγουν από τις λίστες). Και αυτό γιατί τη... δουλειά πρόλαβε να την κάνει η ανεργία. Ειδικά στο χώρο της οικοδομής, εν ενεργεία έχουν απομείνει περίπου 100.000 άτομα από τουλάχιστον 200.000 που ήταν πριν από 3-4 χρόνια.
πηγή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία