Η Ελλάδα προτείνει την εισαγωγή του όρου της «νησιωτικότητας». - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα προτείνει την εισαγωγή του όρου της «νησιωτικότητας».

στη Συνθήκη της Λισαβόνας

Τη θέση της Ελλάδας, ότι είναι απαραίτητη η εισαγωγή του όρου της «νησιωτικότητας» στο άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισσβόνας, με στόχο τη δικαιότερη αντιμετώπιση των νησιών, στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής της..
Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόβαλε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, κατά τις σημερινές του παρεμβάσεις στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Χωρικού Σχεδιασμού και Εδαφικής Ανάπτυξης, στη Βουδαπέστη, στο πλαίσιο της ουγγρικής Προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Τόνισε ακόμη το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας, που αποτελεί την κυριότερη προϋπόθεση ανάπτυξης των νησιών, στοχεύοντας στην ανάπτυξη εκείνων των παραγωγικών δραστηριοτήτων, που λειτουργούν ελκυστικά για κατοικία και απασχόληση, ενώ παράλληλα αντικατοπτρίζουν την χωρική ταυτότητα των νησιών, όπως π.χ. η ήπια τουριστική δραστηριότητα η οποία συνδέεται με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πολεοδομική μορφή των οικισμών αυτών των νησιών.

Βασικό θέμα συζήτησης του Άτυπου Συμβουλίου ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι προτεραιότητες που ορίζει η «Εδαφική Ατζέντα 2020», θα ληφθούν υπ' όψη στις τομεακές πολιτικές, κατά την εφαρμογή της «Στρατηγικής-Ευρώπη 2020» και της πολιτικής συνοχής μετά το 2013.

Εξετάστηκαν δε οι επιπτώσεις των τελευταίων τριών χρόνων, μεταξύ των οποίων και της οικονομικής κρίσης, στην εδαφική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς η χωροταξία μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών της.

Στις παρεμβάσεις του, ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την αναθεωρημένη «Εδαφική Ατζέντα 2020», γιατί πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξετάζονται οι παράμετροι του χώρου και η συμβολή τους στην εδαφική συνοχή, όταν διαμορφώνεται η οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Σημείωσε δε ότι η « Εδαφική Ατζέντα 2020» υπηρετεί τις θεμελιώδεις αρχές της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ και οι αρχές αυτές αποτελούν προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης που επηρεάζουν, με διαφορετικό τρόπο, κάθε περιφέρεια της Ένωσης, ενώ η ενίσχυση της εδαφικής συνοχής ενισχύει ταυτόχρονα, τη θέση της Ευρώπης στην Παγκόσμια Οικονομία.

Ο Νίκος Σηφουνάκης πρόσθεσε πως «η Εδαφική Ατζέντα 2020 μπορεί να αντιμετωπίσει τις χωρικές επιπτώσεις των δημογραφικών μεταβολών στο εσωτερικό της ΕΕ που προκαλούνται από τις μετακινήσεις πληθυσμών προς την Ευρώπη, αλλά και τις χωρικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την ενεργειακή αυτάρκεια.

Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη, η αναθεώρηση της «Εδαφικής Ατζέντας 2020» θα πρέπει να εστιάσει σε δύο άξονες, αφενός στην υστέρηση των πιο απομακρυσμένων από το «πεντάγωνο» (Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, Μόναχο) περιφερειών της Ένωσης και αφετέρου στην ενίσχυση της εσωτερικής συνοχής μεταξύ κέντρου-περιφέρειας σε κάθε χώρα-μέλος.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της εφαρμογής βιοκλιματικών αστικών αναπλάσεων και την υιοθέτηση του μοντέλου της «συνεκτικής πόλης», σε συνδυασμό με την πρόνοια για την ανάσχεση των αστικών επεκτάσεων. Έδωσε επίσης έμφαση στις υποβαθμισμένες γειτονιές των πόλεων και των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και στην αναγκαιότητα εξειδικευμένων πολιτικών και πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση και την καλύτερη ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων τους.

Τέλος, ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε ότι «για τις μελλοντικές αστικές πολιτικές θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η εφαρμογή βιοκλιματικών αστικών αναπλάσεων και η αποδοχή του μοντέλου της συνεκτικής πόλης, σε συνδυασμό με την πρόνοια για την ανάσχεση των αστικών επεκτάσεων. Έμφαση πρέπει να δοθεί στις υποβαθμισμένες γειτονιές των πόλεων (και των κέντρων των μεγάλων πόλεων, για την ελληνική περίπτωση) και στην αναγκαιότητα εξειδικευμένων πολιτικών και πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση και την καλύτερη ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων τους».

Bookmark and Share