Ενα νέο αναπτυξιακό(;) εργαλείο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που μπορεί να αποτελέσει την πηγή ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να χρειάζεται να ξεπουληθούν τα «ασημικά» του κράτους, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και υπό την πίεση των αγορών και της τρόικας για... άμεσα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις εγχώριες πολιτικές και συνδικαλιστικές πιέσεις, η κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός προκρίνει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με χρηματοοικονομικούς όρους.
Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση εταιρείας στην οποία θα ενταχθούν όλες οι αξίες του κράτους (ακίνητα, οικόπεδα, εκτάσεις, επιχειρήσεις), ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που θα ενταχθούν στην εταιρεία θα τα εισφέρουν το Δημόσιο, τα Ταμεία, οι μη εισηγμένες ΔΕΚΟ και οι ΟΤΑ και θα είναι ελεύθερα βαρών εάν πρόκειται για ακίνητα.
Προϋπόθεση
Οπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, το εταιρικό αυτό σχήμα για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από τη Eurostat καθώς πρόκειται για εργαλείο μείωσης του δημόσιου χρέους που εμπίπτει στους δημοσιονομικούς και λογιστικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς και εξειδικευμένα στελέχη για τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων βλέπουν θετικά τη σύσταση εταιρείας για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με ενέχυρο τις αξίες που θα εμπεριέχονται, αλλά αμφισβητούν τη δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Και αυτό, γιατί θεωρούν ότι αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, που επιδιώκει να ενσωματώσει ακίνητα και συμμετοχές κρατικών επιχειρήσεων και το οποίο θα «πρέπει να περάσει μέσα από ένα πολιτικό και συνδικαλιστικό ναρκοπέδιο».
Το προωθούμενο σχέδιο αποτελεί ουσιαστικά μια σύνθεση των σχετικών προτάσεων που έκανε ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Βενιζέλος, και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας, προτάσεις που έχουν ως κοινό παρονομαστή τη σύσταση Εταιρείας Συμμετοχών στην οποία θα ενταχθούν η ακίνητη περιουσία, οι υποδομές και κάποιες από τις συμμετοχές του Δημοσίου σε επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΙΟΒΕ, θα δημιουργηθεί ένα Ελληνικό Στρατηγικό Ταμείο Ανάπτυξης με θυγατρικές όπου η κάθε θυγατρική θα αντιστοιχεί εναλλακτικά σε holding της αξιοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, σε συγκεκριμένες συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ και σε δικαιώματα εκμετάλλευσης, που αφορούν συγκεκριμένο έργο με μέτοχο στρατηγικό επενδυτή ή σε συγκεκριμένο τομέα με διαχειριστή private equity fund.
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το μοντέλο αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικό άμεσο αποτέλεσμα μέσω της άντλησης κεφαλαίων και έμμεσο, μέσω της γενικότερης εγρήγορσης που θα προκαλέσει, ενώ θα δώσει μια ψυχολογική ώθηση ορατή και από τους πιστωτές μας με θετικό αποτέλεσμα επί της αποκλιμάκωσης των spreads.
Το μεγάλο πλεονάκτημα
Εγγυημένες οι αξίες για τους επενδυτές
Η εταιρεία στη συνέχεια θα μπορεί να αντλεί ζεστό χρήμα από την αγορά κεφάλαια είτε μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολόγου είτε προνομιούχων μετοχών με ενέχυρο τις αξίες που θα εμπεριέχονται στην εταιρεία.
Τα κεφάλαια θα μπορούν να αντληθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές, ξένους και Ελληνες, αλλά και ισχυρούς ιδιώτες επενδυτές, με τα ανταλλάξιμα ομόλογα και στη λήξη τους το Δημόσιο θα πληρώνει είτε με μετρητά, εάν διαθέτει, είτε με το ενεχυρίασμα, δηλαδή τα ακίνητα και γενικά τις ιδιοκτησίες ή τις μετοχές, για παράδειγμα της ΔΕΗ ή άλλης κρατικής επιχείρησης. Οι πόροι θα χρησιμοποιούνται από το Δημόσιο για τη μείωση του χρέους ή για την αναχρηματοδότηση των δανειακών αναγκών ακόμα και με τη μέθοδο της ανταλλαγής παλαιών με νέα ομόλογα.
Με τον τρόπο αυτό θα εισρέουν στα δημόσια ταμεία πολύτιμοι πόροι, χωρίς μεγάλο ρίσκο, αφού δεν θα υπάρχει η αβεβαιότητα υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων αλλά και οι διακυμάνσεις και τα «παιχνίδια» των αγορών που ανεβοκατεβάζουν κατά το δοκούν τα spreads επιβαρύνουν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.
Διπλωματικό χαρτί
Ατού και για την επιμήκυνση
Η τελική μορφή του εγχειρήματος θα διαμορφωθεί σε συνεννόηση με την τρόικα, οι οποίοι ξεκινούν από αύριο τον νέο κρίσιμο γύρο αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οπως εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το σχέδιο αξιοποίησης με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο θα αποτελέσει -πέρα από την εισροή πολύτιμου χρήματος- ένα από τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης στην προώθηση του αιτήματος για επιμήκυνση του χρέους και ευνοϊκότερα επιτόκια.
Σημειώνεται ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προβλέπει ότι έσοδα της τάξης των 10-15 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εταιρείες και υποδομές, ενώ άλλα 25-35 δισ. ευρώ από τα ακίνητα. Φέτος αναμένονται έσοδα 2-4 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, το 2012 το ποσό υπολογίζεται σε 5,5-7,5 δισ. ευρώ και για το 2013 σε 4,5-5,5 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, έως το 2013 θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 12-17 δισ. ευρώ, ενώ έως το 2015 θα πρέπει τα συνολικά έσοδα να είναι της τάξης των 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Δ.Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ