Δεν ζητούν μόνο οι συνταξιούχοι βουλευτές ....ζητούν και οι εν ενεργεία! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Δεν ζητούν μόνο οι συνταξιούχοι βουλευτές ....ζητούν και οι εν ενεργεία!

Αν και εμφανίστηκαν κάθετα αντίθετοι στο αίτημα των συνταξιούχων συναδέλφων τους υπό το βάρος φυσικά της κατακραυγής της κοινής γνώμης, εντούτοις σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας "Καθημερινή" εκρεμμούν αυτή τη στιγμή 284 αγωγές στη Δικαιοσύνη από βουλευτές οι οποίοι διεκδικούν επίσης 250.000 ευρώ για τον καθένα!

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση που προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη με τις δικαστικές αξιώσεις για αναδρομικά στις συντάξεις βουλευτών. Οπως προκύπτει τώρα, στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει και βουλευτές διεκδικώντας...
αυξήσεις, όχι μόνο στις συντάξεις τους, αλλά και στους μισθούς τους.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας εκκρεμούν περί τις 284 αγωγές για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Το αίτημα κάνει λόγο για βουλευτικές αποδοχές ανάλογες με το δικαστικό μισθολόγιο. Ολες οι αγωγές έχουν προσδιοριστεί για να εκδικαστούν, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως από τους βουλευτές που τις έχουν υποβάλει, ουδείς μέχρι σήμερα έχει δηλώσει παραίτηση από τις επίδικες αξιώσεις, οι οποίες ανέρχονται σε 250.000 ευρώ για κάθε βουλευτή.

Τα ονόματα των βουλευτών που έχουν προσφύγει για τους μισθούς τους -και όχι τις συντάξεις τους- κρατούνται από τη Δικαιοσύνη ως επτασφράγιστο μυστικό, με την επίκληση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Στο αίτημα της «Κ» για δημοσιοποίηση της λίστας των βουλευτών εκείνων που έσπευσαν να επωφεληθούν των αυξήσεων στους μισθούς των δικαστών προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, η απάντηση των αρμοδίων δικαστικών αρχών υπήρξε αρνητική. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των υποθέσεων που αφορούν αυξήσεις στους βουλευτικούς μισθούς, δύο μόνο αποφάσεις έχουν εκδοθεί με θετικό για τους βουλευτές περιεχόμενο -ικανοποιείται το αίτημά τους- ενώ σε άλλες τρεις περιπτώσεις οι αποφάσεις υπήρξαν αρνητικές.

Το κύμα των προσφυγών για αυξήσεις σε μισθούς βουλευτών θα ήταν πολύ μεγαλύτερο και θα έφθανε -μπορεί και να ξεπερνούσε τις 800 που εκκρεμούν για τις βουλευτικές συντάξεις- αν στο τέλος του 2008 η Βουλή, υπό το κράτος των έντονων αντιδράσεων, δεν είχε αποφασίσει να βάλει φρένο σε αυτές τις διεκδικήσεις.

Εκκρεμούν

Ωστόσο, όσοι ήδη είχαν προσφύγει συνέχισαν τις δικαστικές ενέργειες και ώς σήμερα οι αγωγές τους συνεχίζουν να εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας, εγείροντας, όπως είναι φυσικό, μείζονος σημασίας ηθικά και πολιτικά ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενώ στη Βουλή υπήρξε ομόφωνη καταδίκη για τα αναδρομικά στις συντάξεις, ούτε κουβέντα δεν ακούστηκε για την ύπαρξη δικαστικών διεκδικήσεων για αυξήσεις και στους βουλευτικούς μισθούς, ενώ είναι αδύνατον να μη γνώριζαν την ύπαρξη των σχετικών διεκδικήσεων. Πάντως, για να γίνει κατανοητό για τι ποσά γίνεται λόγος, αρμόδιες δικαστικές αρχές προσδιόριζαν βασίμως το κόστος από τις αγωγές για αυξήσεις σε μισθούς βουλευτών σε 70 εκατ. και των συντάξεων σε 80 με 100 εκατ., ποσά ουδόλως ευκαταφρόνητα δεδομένης και της δημοσιονομικής συγκυρίας...

Κι ενώ για τα αναδρομικά των συντάξεων ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ρύθμιση που θα ματαιώνει την είσπραξή τους παρά την ύπαρξη θετικής απόφασης, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, κρατούν σοβαρότατες επιφυλάξεις για το αν μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή, με δεδομένο πως ο νόμος δεν μπορεί να ακυρώσει δικαστική απόφαση και επιπλέον δεν μπορεί να παρακαμφθεί η συνταγματικής φύσεως σύνδεση των αποδοχών δικαστών και βουλευτών.

Για τον λόγο αυτό, ανώτατοι δικαστικοί έβλεπαν στις μαζικές παραιτήσεις των ίδιων των βουλευτών από τις διεκδικήσεις τους τη μόνη σίγουρη λύση για να σταματήσει το θέμα εδώ. Ηδη σε ό, τι αφορά τους συνταξιούχους η πρώτη παραίτηση ήρθε από τη χήρα του Σπ. Πλασκοβίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share