Aφού πρώτα έκαναν άνω-κάτω τις αγορές και αναστάτωσαν την Ελλάδα τώρα επανέρχονται με νέο δημοσίευμα στο οποίο εξηγεί πόσο καταστροφικό θα ήταν για την ευρωζώνη μια ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας απ΄το ευρώ!!
«Θανάσιμες συνέπειες» τόσο για την Ελλάδα όσο και για το ευρώ και την παγκόσμια οικονομία θα είχε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του SPIEGEL-ONLINE μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Το περιοδικό που... προκάλεσε την Παρασκευή αναστάτωση στις αγορές και κλυδωνισμούς στο ευρώ εξ αιτίας του δημοσιεύματός του που αναφερόταν σε απόσυρση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, επανέρχεται σήμερα στο θέμα για να εξηγήσει γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό…
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να αποφευχθεί για τρεις λόγους: Πρώτον, επειδή η Ελλάδα θα ναυαγούσε. Δεύτερον επειδή το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα θα έμπαινε σε νέες περιπέτειες. Και τρίτον επειδή η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση θα κλυδωνιζόταν.
Το περιοδικό εξειδικεύει τους λόγους, τονίζοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η «φόρμουλα “το νέο νόμισμα έρχεται, τα χρέη φεύγουν’» δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς η δραχμή θα χρειαζόταν να υποτιμηθεί τόσο ώστε η αποπληρωμή του χρέους –που έχει συναφθεί σε ευρώ- θα ήταν αδύνατη. Η Ελλάδα, συνεχίζει η ανάλυση, δεν θα κέρδιζε ούτε από την προώθηση των εξαγωγών της (που θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικές χωρίς το σκληρό νόμισμα) καθώς θα αναγκαζόταν να πληρώνει περισσότερα για τις εισαγωγές της, όπως το πετρέλαιο.
Στην ίδια αδυναμία αποπληρωμής των δανείων που έχουν συναφθεί σε ευρώ θα περιέπιπταν και οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα χρωστούν πάνω από 400 δισ. σε τράπεζες του εξωτερικού, 40 από τα οποία σε γερμανικές τράπεζες, επισημαίνει το Spiegel, και τυχόν «κούρεμα» αυτού του χρέους κατά 50% θα είχε «δραματικές συνέπειες» και κόστος για Ευρώπη και ΗΠΑ. Ειδικά για τις γερμανικές τράπεζες τονίζεται ότι δεν θα άντεχαν στο σοκ χωρίς κρατική βοήθεια.
«Μια έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και ακριβή… Τελικά είναι ξεκάθαρο το γιατί θα απειλούσε όχι μόνο την ύπαρξη της Ευρωζώνης, αλλά θα μπορούσε να πυροδοτήσει και μια πυρηνική έκρηξη του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος», συμπεραίνει το γερμανικό περιοδικό