"Η ΑΟΖ εκτός των Ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων".. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

"Η ΑΟΖ εκτός των Ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων"..

παραδέχθηκε ο Δ.Δρούτσας!

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Αυτό τόνισε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Δ. Δρούτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν θίγει σε καμία περίπτωση τα δικαιώματα της Ελλάδος στον ορυκτό πλούτο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο υπουργός Εξωτερικών είναι το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που παραδέχεται ότι...
περιλαμβάνει και την υπερκείμενη στήλη των υδάτων - επομένως διευρύνει τα δικαιώματα ενός κράτους σε θέματα αλιείας και περιβάλλοντος. Το γεγονός ότι η ΑΟΖ έχει έλθει στην κορυφή της επικαιρότητας οφείλεται κυρίως εξαιτίας του Καστελορίζου και των πιθανοτήτων ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συζήτηση έχει τροφοδοτηθεί και από την κίνηση της Κύπρου να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Ο κ. Δρούτσας ξεκαθάρισε επίσης ότι προϋπόθεση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι η χρήση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων. Ωστόσο, ο υπουργός απέφυγε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι σκοπεύει να κάνει η Αθήνα. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται σε μία επέκταση διαφοροποιημένου εύρους ανάλογα με την περιοχή.

Οι εκλογές στην Τουρκία είναι η ώρα της αλήθειας

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το αποτέλεσμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών θα είναι κρίσιμο για την εξιοπιστία των τουρκικών προθέσεων να βρεθούν λύσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. «Οι κουβέντες πρέπει να μεταφραστούν σε πράξεις» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε την ανησυχία εκφυλισμού των διερευνητικών επαφών αν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές οι συνομιλίες αυτές δεν αποδώσουν. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Αν όμως η Τουρκία επιθυμεί «καθαρό μητρώο» για να διαδραματίσει, όπως είπε ο κ. Δρούτσας, και αυξημένο περιφερειακό ρόλο, τότε θα περίμενε κανείς ότι θα συμμορφωνόταν με το Διεθνές Δίκαιο.

Bookmark and Share