Economist προς ΕΕ: «Αφήστε τα παιδιαρίσματα με την Ελλάδα» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Economist προς ΕΕ: «Αφήστε τα παιδιαρίσματα με την Ελλάδα»

Την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητεί ο Economist, τονίζοντας ότι Γερμανία και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να «σταματήσουν να τσακώνονται σαν μικρά παιδιά σε παιδική χαρά» και να αποτρέψουν το χάος που θα προκαλέσει μια εκ των πραγμάτων εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Η βρετανική επιθεώρηση επισημαίνει ότι εάν δεν ήταν τόσα πολλά και σοβαρά αυτά που...
διακυβεύονται, η ανικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης θα ήταν κωμική.

Ωστόσο, προσθέτει, βάσει των στοιχείων και των εκτιμήσεων, είναι σαφές ότι το πρόγραμμα για την σταθεροποίηση της Ελλάδας «δεν βγαίνει», οπότε, είναι σαφές πως τώρα «είναι η ώρα για το Σχέδιο Β». Όμως, οι Ευρωπαίοι, «αντί να το βάλουν σε εφαρμογή, τσακώνονται σαν παιδιά σε παιδική χαρά»

Αναφέροντας ότι η βασική «κόντρα» για το ελληνικό πρόβλημα, είναι μεταξύ της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Economist, σημειώνει την απολύτως αρνητική στάση της ΕΚΤ και του επικεφαλής της, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Και προσθέτει:

«Είναι βεβαίως λογικό να ανησυχεί η τράπεζα για τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά και στην ίδια, να ανησυχεί επίσης και για άλλες χρεοκοπίες, όπως της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας, κι όχι μόνο. Όμως, αντί να αρνείται πεισματικά, η ΕΚΤ πρέπει να πιέσει ώστε οι ευρωπαίοι πολιτικοί να περιορίσουν αυτούς τους κινδύνους προσφέροντας χρήματα για τις σκληρά πληγείσες τράπεζες» .

Γερμανία και ΔΝΤ να επιβάλλουν ντε φάκτο αναδιάρθρωση

Το άρθρο του Economist καταλήγει επισημαίνοντας:«Είναι καιρός για τους Γερμανούς και το ΔΝΤ να αποκηρύξουν την μπλόφα της ΕΚΤ. Μαζί [οι δυο τους] πρέπει να ζητήσουν και να επιβάλουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία πρέπει να πιέσει τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν χρήματα για την υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών, και εάν χρειαστεί, και της ΕΚΤ.

«Το ΔΝΤ, το οποίο γνωρίζει πως να αναδιαρθρώσει το χρέος, πρέπει να διασφαλίσει ότι η διαδικασία θα γίνει με σωστό τρόπο. Η ΕΚΤ θα έρθει τότε αντιμέτωπη με δυο επιλογές: να προχωρήσει με μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση, ή να προκαλέσει ένα μεγαλύτερο χάος, ωθώντας εκ των πραγμάτων την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Σίγουρα ο κ. Τρισέ δεν επιθυμεί να αφήσει πίσω του αυτή την κληρονομιά».

Bookmark and Share