«Τα συνδικάτα είναι το συντηρητικότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας» αναφέρει η εφημερίδα.
«Η μάχη της κυβέρνησης με το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η ''μονομαχία'' ανάμεσα στον πρόεδρο του συνδικάτου Ν. Φωτόπουλο με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου θα αποβεί η... μεγαλύτερη δοκιμασία στη 18μηνη μέχρι τώρα θητεία του πρωθυπουργού» εκτιμά η εφημερίδα «Frankfurter Rundschau» σε ανταπόκριση του Γκερτ Χέλερ από την Αθήνα.
«Όσο ανίσχυρα είναι τα συνδικάτα στον ιδιωτικό τομέα τόσο ισχυρά είναι τα συνδικάτα στο δημόσιο τομέα και μάχονται για τη διατήρηση των προνομίων των μελών τους», σημειώνει o ανταποκριτής και προσθέτει ότι μόνο στη ΔΕΗ υπάρχουν 24 κλαδικά συνδικάτα και αυτό δείχνει ότι «εδώ πρόκειται για μεμονωμένα συμφέροντα και όχι για αλληλεγγύη και το κοινό καλό».
Αναφερόμενος στη γενικότερη πολιτική στάση των ελληνικών συνδικάτων επισημαίνει ότι «συναίνεση υπάρχει μόνο σε ένα στόχο: να αποτραπεί κάθε αλλαγή. Έτσι τα συνδικάτα είναι το συντηρητικότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».
Ο ανταποκριτής αμφισβητεί τις διαβεβαιώσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και του κ. Φωτόπουλου ότι αγωνίζονται για «φθηνό ρεύμα», εκτιμώντας ότι πρόκειται για τα δικά τους προνόμια.
«Την υποψία αυτή έχουν πολλοί Έλληνες, όταν διαβάζουν στις εφημερίδες για τη "ντόλτσε βίτα" των συνδικαλιστικών εκπροσώπων: 31,3 εκ. ενισχύσεις πήρε από την επιχείρηση το συνδικάτο μεταξύ 1999 και 2008. Ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό, σουίτες σε πολυτελή ξενοδοχεία γαστριμαργίες σε γκουρμέ εστιατόρια, ακόμη και αποδείξεις βενζίνης για τα αυτοκίνητα των παιδιών πληρώθηκαν με χρήματα της εταιρίας».
Παραπέμπει μάλιστα στην «έκθεση 100 σελίδων του γενικού επιθεωρητή της ελληνικής διοίκησης (σ.σ: Ρακιντζής) που με ακρίβεια έχει καταγράψει όλες τις πληρωμές» και «τώρα ερευνά η εισαγγελία».
Ο ανταποκριτής Γκ. Χέλερ σημειώνει τέλος ότι «τώρα με την κρίση μαθαίνουν και όσοι είναι εκτός, τι πραγματικά συμβαίνει στις κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς».