Οι ελληνικές εξαγωγές βοηθούν την οικονομία να αναπτυχθεί όπως αποκαλύφθηκε μετά την θετική επίδοση της ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2011 αλλά σύμφωνα με την Goldman Sachs το.. στοιχείo αυτό από μόνο του δεν είναι διατηρήσιμο καθώς δεν οφείλεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά στον αναπροσανατολισμό των επιχειρήσεων από την εγχώρια στις διεθνείς αγορές , την ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό και το γεγονός ότι το ευρώ σε εμπορικά σταθμισμένους όρους δεν είναι τόσο ισχυρό όσο η ισοτιμία του με το δολάριο υποδηλώνει.
Παράλληλα η αρνητική αναθεώρηση των μεγεθών του 4ου τριμήνου του 2010 μεγέθυνε την ανάπτυξη του 1ου τριμήνου του 2011.
Σε κάθε περίπτωση οι αμερικανικός οίκος αναμένει και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με εσωτερικές υποτιμήσεις καθώς οι μισθοί και οι τιμές στις εγχώριες αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα πιέζονται από την ύφεση.
Επιπλέον ο οίκος επισημαίνει πως τα σημάδια ζωής της οικονομίας που δίνει ο εξαγωγικός τομέας δεν είναι αποκλειστική ελληνική υπόθεση καθώς και Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία δείχνουν ανάλογες επιδόσεις.
«Δεν είναι φρόνιμο να βασιστεί κανείς εκτενώς στις θετικές ενδείξεις της εξωτερικής ζήτησης καθώς υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος μπροστά ειδικά λόγω της μεγάλης υστέρησης της ανταγωνιστικότητας στις οικονομίες αυτές» τονίζει η Goldman Sachs σε έκθεσή της με τίτλο «Global Markets: Eurozone Periphery Rebalancing»