Πάνω από 1400 μετανάστες πνίγηκαν φέτος προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πάνω από 1400 μετανάστες πνίγηκαν φέτος προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη


Πάνω από 1.400 μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν τις ακτές της Νότιας Ευρώπης έχουν πνιγεί από την αρχή του έτους στην Μεσόγειο, κατά το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όπως σημείωσε ο Επίτροπος για τα...
Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ Τόμας Χάμαρμπεργκ, ο αριθμός των μεταναστών και αιτούντων για άσυλο που πνίγηκαν στη Μεσόγειο από την αρχή του χρόνου προσπαθώντας να περάσουν από τη βόρεια Αφρική σε χώρες της Νότιας Ευρώπης ξεπέρασαν του 1400.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στο δράμα των προσφύγων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, στην προσπάθεια τους να φθάσουν με ψαρόβαρκες και ακατάλληλα πλοιάρια στην Ευρώπη και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σεβασθούν την θεμελιώδη αρχή με βάση την οποία απαιτείται η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα.

Επεσήμανε μάλιστα ότι άλλο ένα πλοίο που μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα και τουλάχιστον 150 άνθρωποι πνίγηκαν, ενώ άλλοι επιβάτες διασώθηκαν από την ακτοφυλακή της Τυνησίας και υπενθύμισε ότι μόνο τον Μάιο, περίπου 600 άτομα πνίγηκαν σε παρόμοιες τραγωδίες.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το κύμα των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν με κάθε τρόπο στις ευρωπαϊκές ακτές διογκώνεται επικίνδυνα εξαιτίας του πολέμου στη Λιβύη και κάνει έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην διαχείριση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης.

Ο κ. Χάμαρμπεργκ, υποστήριξε ανοικτά ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ανέλαβαν όλες τις ευθύνες τους και η σιωπή και η παθητικότητα τους δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Καταλήγοντας ότι “η Ευρώπη κάνει σαφώς λάθος όταν ασχολείται περισσότερο με το να εμποδίζει τους μετανάστες να φθάσουν στις ακτές της παρά με το να σώσει τις ζωές τους”.
Bookmark and Share