Ενδιαφέρον και από την Τουρκία για το 44,5% της ΑΤΕ στη ΣΕΚΑΠ της Ξάνθης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ενδιαφέρον και από την Τουρκία για το 44,5% της ΑΤΕ στη ΣΕΚΑΠ της Ξάνθης


Ενδιαφέρον για την εταιρία αναμένεται να εκδηλώσουν επίσης η κινεζική China Τobacco και η ινδική ΒΒΜ.

Λεπτομέρειες απομένουν πλέον για την πώληση της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ καθώς στη γενική συνέλευση της εταιρίας στις 29 Ιουνίου θα συζητηθεί η...
αύξηση κεφαλαίου ύψους 25 εκατ. ευρώ με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων ώστε να συμμετάσχει στρατηγικός επενδυτής.

Εχει ήδη προηγηθεί με απόφαση προηγούμενης συνέλευσης η αλλαγή του καταστατικού της καπνοβιομηχανίας, που προβλέπει πλέον τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η διαδικασία πώλησης έχει ξεκινήσει μετά την απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΣΕΚΑΠ με 44,5%, να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στο πλαίσιο της δικής της αναδιάρθρωσης, που προβλέπει την επικέντρωση μόνο σε τραπεζικές εργασίες.

Μέτοχοι της ΣΕΚΑΠ είναι επίσης με 34,5% η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία, με 8,5% οι εργαζόμενοι και με 12,5% άλλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Βεβαίως, η τοπική κοινωνία της Ξάνθης, όπου εδρεύει η καπνοβιομηχανία, δεν συμφωνεί με την πώληση και όλα δείχνουν ότι και αυτή η προσπάθεια αποκρατικοποίησης θα συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις.

Ενδιαφέρον για την εταιρία αναμένεται να εκδηλώσουν η κινεζική China Τobacco και η ινδική ΒΒΜ, ενώ φήμες αναφέρουν πως θα υπάρξει και τρίτος «μνηστήρας» από την Τουρκία. Ηδη, οι Κινέζοι έχουν κάνει σχετικές συζητήσεις καθώς σχεδιάζουν την εισαγωγή των τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ στην Κίνα με δικό τους σήμα. Αν όντως συμβεί αυτό, η εταιρία θα εξαντλήσει την παραγωγική της δυναμικότητα με ευεργετικά αποτελέσματα στον τζίρο και τα κέρδη.

Η ΣΕΚΑΠ είναι η δεύτερη αμιγώς ελληνική καπνοβιομηχανία μαζί με τον Καρέλια και σήμερα ελέγχει το 8,5% της εγχώριας αγοράς τσιγάρων. Η εταιρία το 2010 εμφάνισε σημαντική μείωση πωλήσεων από 53 εκατ. ευρώ το 2009 σε 36 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες 18,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,65 εκατ. ευρώ το 2009, ως απόρροια των μεγάλων αυξήσεων στη φορολογία του καπνού, αλλά και της μειωμένης κατανάλωσης λόγω της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share