Εντεκα ενεργά πετρελαϊκά κοιτάσματα, που εντοπίζονται κυρίως στις αλπικές λεκάνες στη Δυτική Ελλάδα και στα ανοιχτά της Θράκης, συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες να κρύβουν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων.
Η επιβεβαίωση μπορεί να... έρθει μόνο από την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών έρευνας, η οποία ωστόσο φαντάζει δύσκολη έως ακατόρθωτη με βάση το σημερινό προβληματικό θεσμικό πλαίσιο, τη γραφειοκρατία, αλλά και την πολυετή απουσία της χώρας μας από τα διεθνή δρώμενα της αγοράς υδρογονανθράκων.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τις εργασίες ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ με θέμα τις αλήθειες και τους μύθους για το ελληνικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
"Αλάσκες"
"Αλάσκες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν", τόνισε χαρακτηριστικά ο τεχνικός σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου Α.Ε., Κ. Νικολάου, σημειώνοντας ωστόσο πως το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό και προβλέποντας πως το Δημόσιο θα εκπλαγεί από την ανταπόκριση των εταιρειών αν "ανοίξει" σωστά, με διαφάνεια και ίσους όρους τις περιοχές.
"Ανενεργή περιοχή" στην έρευνα πετρελαίου χαρακτήρισε την Ελλάδα ο διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ι. Γρηγορίου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 75η μεταξύ 115 χωρών από άποψη ανάλογων δραστηριοτήτων. "Υπάρχουν γεωλογικοί πετρελαιοπιθανοί στόχοι, σε βάθος μεγαλύτερο των 4.000 μέτρων, που δεν έχουν ερευνηθεί έως σήμερα καθώς και σε βάθη νερού άνω των 500 μέτρων, ενώ μηδενική είναι η έρευνα για φυσικό αέριο και shale gas", είπε.