Η νέα γενιά «εγκλωβισμένων» με δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η νέα γενιά «εγκλωβισμένων» με δάνεια σε ελβετικό φράγκο


Το δικό τους δράμα ζουν χιλιάδες Ελληνες που στις ημέρες της οικονομικής ευημερίας υπέκυψαν στις σειρήνες του χαμηλού επιτοκίου και προχώρησαν στη σύναψη δανείου σε ελβετικό φράγκο.

Η κατάρρευση του ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος, έχει εκτοξεύσει τις μηνιαίες δόσεις στα ύψη. Είναι σαν να έχει φορτωθεί ένα πρόσθετο δάνειο στις πλάτες αυτών που προτίμησαν να...
χρηματοδοτήσουν την αγορά του σπιτιού τους με ξένο νόμισμα. Και ήταν πολλοί αυτοί... Ειδικά στη διετία 2007-2008, χορηγήθηκαν δάνεια ύψους 5-6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 40.000-50.000 Ελληνες. Είναι μια ακόμη γενιά «εγκλωβισμένων» της στεγαστικής πίστης.

Οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας, καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν σαφώς υψηλότερη δόση. Η «λυπητερή» είναι κάθε φορά μεγαλύτερη, καθώς η ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό φράγκο βυθίζεται από το ένα ιστορικό χαμηλό στο άλλο. Πού συνίσταται ο εγκλωβισμός; Στο γεγονός ότι η διέξοδος από τον οικονομικό εφιάλτη δεν είναι προφανής. Το να μετατρέψεις το δάνειό σου από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, όταν η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος με το ελβετικό βρίσκεται στο ναδίρ, είναι σαν να «κλειδώνεις» τη ζημιά και να προσαυξάνεις οριστικά και αμετάκλητα το χρέος σου ακόμη και κατά 25%. Και όχι μόνον αυτό...

Κοστίζει η μετατροπή

Αν αποφασίσεις αυτή τη στιγμή να αναζητήσεις τη «σιγουριά» (τουλάχιστον από πλευράς συναλλαγματικού κινδύνου) του ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα επωμιστείς τα εξαιρετικά υψηλά spreads με τα οποία δανείζουν αυτή την περίοδο οι τράπεζες (ακόμη και 3% πέραν του euribor τριμήνου). Η μετατροπή του δανείου από ελβετικό φράγκο σε ευρώ συνήθως δεν γίνεται από τις τράπεζες με βάση την τιμή fixing, αλλά με ισοτιμία που λειτουργεί εις βάρος του δανειολήπτη (ο οποίος αγοράζει ακριβά το φράγκο, όταν έρχεται η ώρα να δανειστεί).

Ενα παράδειγμα αρκεί για να δείξει το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που έχει υποστεί κάποιος από ένα δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Δανειολήπτης εκταμίευσε δάνειο 20ετούς διάρκειας σε ελβετικό φράγκο με κυμαινόμενο επιτόκιο 3,2% (libor συν περιθώριο κέρδους της τράπεζας τριών μονάδων). Το δάνειο εκταμιεύτηκε, όταν η ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό φράγκο ήταν στο 1,65 (ένα ευρώ αγόραζε 1,65 φράγκα). Η μηνιαία δόση προέκυψε περίπου στα 570,75 ευρώ. Εχουν περάσει οι μήνες και η ισοτιμία του ευρώ με το φράγκο έχει κατρακυλήσει κατά 27% σε σχέση με τότε που έγινε η εκταμίευση. Τι σημαίνει αυτό; Οτι με ισοτιμία ευρώ-φράγκου στο 1,2, η μηνιαία δόση έχει εκτοξευτεί στα 785 ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ παραπάνω το μήνα ή 2.400 ευρώ ετησίως.

Και τι μπορεί να κάνει κάποιος που έχει ήδη μπει στο χορό του δανεισμού σε ελβετικό φράγκο; Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η μηνιαία δόση έχει αυξηθεί. Οι εναλλακτικές είναι δύο για το δανειολήπτη:

1 Να διατηρήσει το δάνειό του σε ελβετικό φράγκο, ευελπιστώντας ότι το ευρώ θα ανατιμηθεί ξανά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του την ιστορία. Το ευρώ έχει φτάσει ακόμη και στο 1,7 έναντι του ελβετικού φράγκου, ενώ τα «χαμηλά» του είναι αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το φράγκο λειτουργεί πολλές φορές ως επενδυτικό καταφύγιο. Οσο κλυδωνίζεται η ευρωζώνη και δυσκολεύονται να ανακάμψουν οι ΗΠΑ, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να στραφεί κάποιος στην ασφάλεια του φράγκου. Από την άλλη, στο ενδεχόμενο να βρεθεί λύση για το μέλλον της ευρωζώνης, η ισοτιμία των δυο νομισμάτων πιθανόν να εξομαλυνθεί.

2 Να μετατρέψει το νόμισμα από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, για να απαλλαγεί από τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Βέβαια, αυτό -πέρα από τα όποια έξοδα του ζητήσει η τράπεζα (μόνο για τη μετατροπή του χρέους, θα χρησιμοποιηθεί η τιμή αγοράς συναλλάγματος που είναι εις βάρος του δανειολήπτη)- θα οδηγήσει και στα υψηλότερα επιτόκια του ευρώ.

Σήμερα, για τους νέους πελάτες χορηγούνται δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 4%-5%. Και αυτό, διότι οι τράπεζες (τουλάχιστον όσες χορηγούν ακόμη στεγαστικά δάνεια) προσφέρουν δάνειο με euribor τριμήνου προσαυξημένο ακόμη και κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.Ελευθεροτυπία.

Bookmark and Share