Και ενώ όλοι ασχολούνται με το μεσοπρόθεσμο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Και ενώ όλοι ασχολούνται με το μεσοπρόθεσμο


...το βαθύ μαχαίρι στην υγεία περνά σε δεύτερη μοίρα.
  • μείον 4000 κλίνες(!),
  • μείον 330 κλινικές(!) και
  • μείον 51 διοικητές θα είναι σε λίγο το Εθνικό Σύστημα Υγείας,ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
  • Επιπλέον, 600 γιατροί θα μετακινηθούν, εντός του νομού στον οποίο υπηρετούν, σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
«Ο διάλογος συνεχίζεται το.. επόμενο δεκαπενθήμερο με όσους γιατρούς το επιθυμούν», είπε ο υπουργός και μίλησε για την αποχώρηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας από τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου τον Απρίλιο και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος να επιστρέψει σε αυτήν πρόσφατα.

Το πλαίσιο των λειτουργικών αναδιατάξεων μονάδων του ΕΣΥ θα τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Ιουλίου. Σε αυτό προβλέπεται:

- Μείωση των διοικήσεων των νοσοκομείων από 133 σε 83. Σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα 50 νοσοκομεία, τα οποία διασυνδέονται με τα 83 και θα αναφέρονται σε αυτά, τοποθετείται αναπληρωτής διοικητής και συμβούλιο διοίκησης διοικητικών στελεχών.

- Μείωση των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών από 175 σε 144.

- Μείωση κατά 4.000 οι λειτουργούσες κλίνες. «Από τις 46.000 οργανικές κλίνες λειτουργούν σήμερα οι 36.000, με κάλυψη 70%. Οι κλίνες μειώνονται σε 32.000, ήτοι μείωση 10% με βάση το Μεσοπρόθεσμο, με κάλυψη 80% όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

- Συνένωση 330 και μεταφορά 40 από τις συνολικά 1.950 κλινικές του ΕΣΥ. Στόχος, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, οι 1.620 κλινικές να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. «Οπως και σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης έτσι και στην Υγεία έγινε κακή διαχείριση», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και αναφέρθηκε ενδεικτικά στον πολλαπλασιασμό των κλινικών στη δημόσια υγεία από 950 σε 1.950 σήμερα. «Δεν χρειάζονται δύο ίδιες κλινικές σε απόσταση 20 μέτρων η μία από την άλλη, εντός του ίδιου νοσοκομείου ή σε γειτονικό», τόνισε. Σημείωσε δε ότι στις κλινικές που θα συγχωνευτούν επικεφαλής θα τίθεται με τυπικό κριτήριο ο αρχαιότερος.

Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, «σε κάθε νοσοκομείο, από το μεγαλύτερο κεντρικό μέχρι το μικρότερο απομακρυσμένο, θα υπάρχει ένα μίνιμουμ κλινικών. Οι κλινικές αυτές βασικών ειδικοτήτων είναι: Παθολογική, Καρδιολογική, Γενικής Χειρουργικής, Μαιευτική, Παιδιατρική, Ορθοπεδική. Σε όλα τα νοσοκομεία θα υπάρχει και πλήρης εργαστηριακός τομέας (αιματολογικό, μικροβιολογικό κ.ο.κ.) και απεικονιστικός τομέας (ακτινολογικό, υπέρηχος).

- Υπαρξη ενός τουλάχιστον Κέντρου - Μονάδας Αποκατάστασης ανά περιφέρεια, καθώς και Μονάδα Διαχείρισης Χρονίων Νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία.

Μετακινήσεις

- Μετακίνηση, εντός των ορίων του νομού στον οποίο εργάζονται, 600 από τους 21.000 γιατρούς προκειμένου να καλύψουν ελλείψεις σε νοσοκομεία.

Αναμένονται ανάλογες προτάσεις και στους εργαστηριακούς - απεικονιστικούς τομείς, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Στόχος είναι να υπάρχει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα (ανοσολογικό, κυτταρολογικό κ.λπ.) στα κύρια νοσοκομεία.

Η εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών, σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, θα είναι της τάξεως των 75 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί (150 εκατομμύρια) το διάστημα 2013-2015.

«Η μάχη του εξορθολογισμού θα συνεχιστεί», δήλωσε, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου για τις συνενώσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων ο υπουργός Υγείας

Bookmark and Share