Εθνικό σχέδιο έξι σημείων για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.
Με βάση το σχέδιο αυτό η Ελλάδα το 2013 θα μπορέσει να επανέλθει στο επίπεδο του... ΑΕΠ που είχε το 2009, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης ,καθώς θα καταστεί δυνατή η ανάκτηση του ελλείμματος των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που χάθηκαν από την αγορά τα έτη 2007-2009.
Σημειωτέον ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί κομβικό το πρόβλημα του ελλείμματος, το οποίο επιπλέον θεωρεί ως "προϊόν" του πελατειακού κράτους.
Ειδικότερα τα έξι σημεία του σχεδίου που πρότεινε ο κ. Χρυσοχοΐδης αφορούν:
α) στην προωθούμενη αύξηση των εξαγωγών στο 15% του ΑΕΠ, από το 11% στο οποίο είναι σήμερα.
β) στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
γ) στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
δ) στην αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων.
ε) στην μεταστροφή της παραοικονομίας και
στ) στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής.
Μιλώντας αργότερα με δημοσιογράφους, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά ότι "ως ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αγνοούμε την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη και, ως εκ τούτου, πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που θα ανακτηθούν να μην συγκεντρωθούν σε λίγα χέρια, αλλά να διανεμηθούν δίκαια".
Επίσης ο κ. Χρυσοχοΐδης πρότεινε την καθιέρωση ετήσιας Έκθεσης βιωσιμότητας της ανάπτυξης κατά τα πρότυπα της Έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδιο διάσωσης της χώρας και στη σημερινή συζήτηση αναδείχθηκε υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις για το Μνημόνιο και χαρακτήρισε "χωρίς αξία" την θέση της ΝΔ για αναδιαπραγμάτευση, καθώς, όπως τόνισε, το Μνημόνιο είναι ένα πλαίσιο το οποίο υπόκειται σε καθημερινή σχεδόν αναδιαπραγμάτευση.
Οι σημερινοί βουλευτές είναι είτε διαχειριστές, είτε παιδιά της ευημερίας, αλλά τώρα έχουμε κρίση και αντιμετώπιση κρίσης σημαίνει ευθύνη και ευθύνη σημαίνει πολιτική, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απέρριψε τα περί "νέας Μεταπολίτευσης" λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά είχαν νόημα πριν από δέκα χρόνια, όταν και το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είχε δει ορισμένα πράγματα.
Αυτό που αποτελεί ζήτημα σήμερα είναι η "αφαίρεση" από την αγορά 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην έλλειψη των οποίων απέδωσε την απογοήτευση, τον θυμό και την οργή των πολιτών.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά με αύξηση των εξαγωγών, αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και μείωση του πληθωρισμού με ταυτόχρονη μείωση των τιμών.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο αναμένεται να κλείσει στο 3,4% έναντι 3,7% τον Απρίλιο, σημειώνοντας ότι από το 3,7% του Απριλίου μόνο το 0,03% οφείλεται σε φόρους και όλο το υπόλοιπο σε άλλους παράγοντες.
Η Ελλάδα σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι μία από τις επτά χώρες της ευρωζώνης όπου σημειώνεται μείωση τιμών.
Στην συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ναι μεν η Ελλάδα το 2006 ήταν πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη εντός της ΕΕ, αλλά αυτή η ανάπτυξη στηριζόταν σε "πήλινα πόδια", ενώ τα τρία επόμενα χρόνια συνεχίστηκε ο δανεισμός για να τονώνεται η κατανάλωση και όχι να αναδιαρθρωθεί η οικονομία.