Αμεση ενίσχυση της οικονομίας με 1 δισ. ευρώ επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ για την υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων, επιχειρηματικών υποδομών και την κατάρτιση των ανέργων υπόσχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις...Βρυξέλλες για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού πακέτου για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην Αθήνα, εξετάζεται η άμεση εκταμίευση κονδυλίων ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν γρήγορα έργα που είναι σε αναμονή και τα οποία είναι σε θέση να δώσουν ταχεία ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Θα δοθεί έμφαση σε προγράμματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα, όπως για παράδειγμα: υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων, επιχειρηματικές υποδομές και κατάρτιση των ανέργων. Το ποσό αυτό δεν αποτελεί πρόσθετο κονδύλιο, αλλά μέρος του ΕΣΠΑ.
Οσο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΕΣΠΑ, δεν θα καταργηθεί εντελώς όπως είχε προτείνει προ ημερών ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Πολ Γιουνγκέρ, αλλά εξετάζεται η αύξησή της από το 79% σήμερα στο 85% όπως επισημαίνει η Κομισιόν. Μεγαλύτερη αύξηση προϋπέθετε να αλλάξουν οι κοινοτικοί κανονισμοί οι οποίοι, σύμφωνα με το κοινοτικό όργανο, «δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση».
Κονδύλια στα αζήτητα
Μάλιστα η Κομισιόν εξηγεί ότι η Ελλάδα έχει τα λεφτά να συμμετέχει από δάνειο που της έχει δώσει (μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - ΕΤΕπ) και ακόμη μένει ανεκμετάλλευτο. Από το δάνειο των 2 δισ. ευρώ που είχε συναφθεί το προηγούμενο καλοκαίρι, έχουν ζητηθεί από την ελληνική πλευρά μόνο τα 500 εκατ. ευρώ της προκαταβολής.
Παρ' όλα αυτά το κοινοτικό όργανο προαναγγέλλει τη δυνατότητα να διατεθούν πρόσθετα ad hoc δάνεια για μεγάλα έργα, «μειώνοντας έτσι περαιτέρω την πίεση της ρευστότητας για τον εθνικό προϋπολογισμό». Προ ημερών ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος έκανε λόγο για 5 δισ. ευρώ δανειακής συνεισφοράς στο νέο πακέτο.
Η ΕΤΕπ επεξεργάζεται εδώ και καιρό τη δυνατότητα να συμβάλει στην ανάπτυξη πιο αποφασιστικά με την έκδοση επενδυτικού ευρωομολόγου. Μάλιστα στελέχη της προ ημερών αναφέρθηκαν σε «σχέδιο Μάρσαλ» ειδικά για την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για 30 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το συνολικό πακέτο του δανεισμού αλλά και από τη συμφωνία της Ελλάδας να δεχθεί στενή εποπτεία για να διασφαλιστεί «η βελτίωση της ικανότητας απορρόφησης εκ μέρους της Ελλάδας καθώς και η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί στη χώρα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία». Ηδη η Επιτροπή παρέχει σχετική βοήθεια στις ελληνικές αρχές μέσω εμπειρογνωμόνων, αναφέρει η Κομισιόν.
Προσθέτει ότι ο πρόεδρος Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα συνολικό, οριστικό σχέδιο για περαιτέρω παροχή (διοικητικής) βοήθειας προς την Ελλάδα.Πηγή Ελευθεροτυπία.
Post Top Ad
Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011
Home
Unlabelled
Ενα δισ. από την Κομισιόν για μικρομεσαίους, ανέργους αλλά...