Η φυγή καταθέσεων ξανάφερε τις ελληνικές τράπεζες στην αγκαλιά της ΕΚΤ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Η φυγή καταθέσεων ξανάφερε τις ελληνικές τράπεζες στην αγκαλιά της ΕΚΤ

Σημάδια πανικού τον Μάιο αντανακλά ο αυξημένος δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τάση «απεξάρτησης» των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ αντιστράφηκε βίαια τον Μάιο, εξέλιξη που υποδηλώνει τη μαζική εκροή καταθέσεων.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι το «χρέος» των ελληνικών τραπεζών τον Μάιο αυξήθηκε περίπου κατά...
11 δισ. ευρώ -στα 97,5 δισ. ευρώ από 86,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.

Οι ελληνικές τράπεζες για να καλύψουν προφανώς τη μαύρη τρύπα που προκάλεσε η μαζική φυγή καταθέσεων τον μήνα Μάιο, αναγκάστηκαν να προσφύγουν για ακόμη μία φορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο το κύμα των φοβισμένων καταθετών φαίνεται ότι συνεχίστηκε αμείωτο και τον Ιούνιο, προκαλώντας συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά.

Είναι ενδεικτικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απ. Ταμβακάκης μιλώντας χθες στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης προϊδέασε σχετικά, αναφέροντας ότι «οι δυσμενείς εξελίξεις των τελευταίων μηνών συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ηδη μέχρι το τέλος Απριλίου από τις καταθέσεις είχαν κάνει φτερά περίπου 12 δισ. ευρώ. Τον Μάιο, υπό την πίεση των σεναρίων χρεοκοπίας αλλά και εξαιτίας της παραδοχής του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι λεφτά υπάρχουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η εκροή των καταθέσεων θα πρέπει να ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ, αναγκάζοντας τις ελληνικές τράπεζες να δανειστούν από την ΕΚΤ το έξτρα ποσόν των 10 δισ. ευρώ προκειμένου να «κλείσουν το κενό» που προκάλεσε η εκροή αυτή.

Παρά ταύτα, η ΕΚΤ απαιτεί από τις ελληνικές τράπεζες να καταρτίσουν φιλόδοξα σχέδια -τα οποία υπό τις παρούσες συνθήκες ισοδυναμούν με τετραγωνισμό του κύκλου- απεξάρτησης από τη ρευστότητα που η ίδια προσφέρει, θέτοντας αυτά ως προϋπόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση τους με κρατικές εγγυήσεις.
Bookmark and Share