Τελειώνει το "ρευστό" του κρατικού κουμπαρά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Τελειώνει το "ρευστό" του κρατικού κουμπαρά


Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν μειωθεί θεαματικά τις τελευταίες μέρες στα 2,5-2,7 δισ. ευρώ από 4-5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο, και οι ανάγκες του Δημοσίου για τον Ιούνιο είναι πολύ μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα έξοδα για τον τρέχοντα μήνα υπολογίζονται σε...
3,7-4 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σ’ αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι πρόσθετες ανάγκες που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κατάσταση σ’ αυτόν τον τομέα είναι ανησυχητική. Αρκετοί ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΙΚΑ: έχει ήδη απορροφήσει το 75% της ετήσιας επιχορήγησης που δικαιούται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχει φτάσει δηλαδή στα 1,75 δισ. ευρώ όταν η συνολική επιχορήγηση για το 2011 ανέρχεται σε 2,31 δισ. ευρώ. Μόνο για το Μάιο οι πρόσθετες ανάγκες του ΙΚΑ έφτασαν τα 450 εκατ. ευρώ.

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι επιχορηγήσεις και προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Στο πεντάμηνο ο ΟΓΑ έχει ήδη εισπράξει το 49,3% ή 2,268 δισ. ευρώ του ετήσιου κονδυλίου, ενώ το ΝΑΤ το 46,2% ή 555 εκατ. Το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει καλύψει το 51,7% της ετήσιας επιχορήγησης ή 310 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΑΕΕ το 66,3% ή 530 εκατ. ευρώ.

Υπερβολικά υψηλά κινούνται και τα κονδύλια του ΟΑΕΔ, που έχει ήδη εισπράξει το 81,9%, ήτοι 409 εκατ. ευρώ επί συνόλου 500 εκατ. ετησίως. Συνολικά οι επιχορηγήσεις προς όλα τα Ταμεία ανέρχονται σε 5,623 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 53,8% του ετήσιου κονδυλίου 10,5 δισ. ευρώ.

Οι πιέσεις για κονδύλια που ασκούν διαρκώς τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν αναγκάσει το Δημόσιο να πολλαπλασιάσει τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων προ- κειμένου να αντλήσει ρευστότητα από την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share