Ενα από τα μεγάλα ερωτήματα και η βασικότερη ίσως ανησυχία, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επενδυτές, τώρα που το ελληνικό θέμα έχει φτάσει στο… απροχώρητο, είναι το εάν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ( και σε δεύτερη φάση η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και το Βέλγιο) μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με τις... ίδιες τεράστιες δυσκολίες, εάν ο φόβος και ο τρόμος των αγορών, που δεν είναι άλλος από τη μετάδοση της κρίσης, εξαπλωθεί στην Ευρωζώνη.
Οπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Capital Economics, Ben May, τα δημοσιονομικά της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν είναι σε έκτακτη κατάσταση όπως αυτά της Ελλάδας, όμως υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα πως και οι δύο αυτές οικονομίες θα αναγκαστούν τελικά να ακολουθήσουν τα βήματα της Ελλάδας και να προσπαθήσουν και αυτές να πείσουν τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να μετακυλήσουν το χρέος τους, ως μέρος ενός δέυτερου πακέτου διάσωσης.
Οπως τονίζει ο οικονομολόγος, η πιθανότητα του να υπάρξει κάποιας μορφής rollover του χρέους της Ελλάδας, αναπόφευκτα προκαλεί ερωτήματα για το εάν θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Ετσι κι αλλιώς, σε λιγότερο από έναν χρόνο αφότου ζήτησε η Ελλάδα διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία. αναγκάστηκαν και αυτές να ζητήσουν βοήθεια.
Οπως υποστηρίζει ο May, προς το παρόν οι κυβερνήσεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν πίεση να διαπραγματευτούν την περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, κι έτσι έχουν χρόνο στη διάθεσή τους να προσπαθήσουν να αποφύγουν κάτι τέτοιο, αλλά το παράδειγμα της Ελλάδας και το εάν θα το ακολουθήσουν και αυτές κάποια στιγμή, έχει ήδη μπει στο μυαλό των αγορών.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν περιθώριο 18 μηνών να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να βάλουν τα δημοσιονομικά τους σε μία σταθερή τροχιά χωρίς να τείθεται το ενδεχόμενο του default.
Ομως, εάν οι αποδόσεις των 10ετών ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων περαμείνουν πάνω του 6% μεχρι το επόμενο καλοκαίρι, τότε οι ανησυχίες για μία κρίση χρηματοδότηση το 2013 θα αρχίσουν αναπόφευκτα να εντείνονται, και πιθανότατα να καταλήξουν στο ότι και οι δύο κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να δεχθούν δεύτερο πακέτο διάσωσης πριν το 2013.
Οπως εκτιμά ο May, αφού καμία απο τις δύο οικονομίες δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να σημειώσει πλεόνασμα προϋπολογισμού το 2012, το έλλειμμα και στις δύο χώρες θα συνεχίσει την… ανιούσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο θα αναγκαστούν τελικά να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξε η Ελλάδα, με τον ιδιωτικό τομέα να μοιράζεται μέρος του βάρους της διάσωσης β’.
Post Top Ad
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011
Home
Unlabelled
Προς β’ πακέτο διάσωσης Ιρλανδία και Πορτογαλία