Αναζητώντας μια αναδιάρθρωση ..που δε θα σημαίνει χρεοκοπία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Αναζητώντας μια αναδιάρθρωση ..που δε θα σημαίνει χρεοκοπία.

Λύση με το λιγότερο δυνατό κόστος για την ευρωζώνη και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αναζητούν οι Ευρωπαίοι, προσπαθώντας να λύσουν τον γρίφο της ελληνικής χρεοκοπίας, χωρίς αυτή να θεωρηθεί χρεοκοπία...

Ενδεικτικές του κλίματος ανησυχίας μην ξεφύγει η προσπάθεια συντεταγμένης αναδιάρθρωσης αδιευκρίνιστου ακόμη τύπου του ελληνικού χρέους, ήταν...
οι χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, αλλά και του πρώην επιφανούς οικονομολόγου του ΔΝΤ Ραγκχουράμ Ραγιάν, ότι μια «συμφωνημένη» με τους ηγέτες της ευρωζώνης αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις...

«Αν οι ευρωπαϊκές χώρες στείλουν απότομα την Ελλάδα στη χρεοκοπία, το κύμα από το σοκ αυτό διακινδυνεύει να προκαλέσει ντόμινο και να θέσει σε σοβαρές δυσκολίες άλλες χώρες», τόνισε η Αυστριακή υπουργός μιλώντας στη Βουλή της χώρας της στο πλαίσιο συζήτησης για τα πακέτα διάσωσης στην ευρωζώνη.

«Δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιος μπορεί να πληγεί», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι μια προσεκτική και ελεγχόμενη προσέγγιση για να βοηθηθεί η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της είναι η σοφότερη πράξη.



ΔΝΤ: Ελεγχόμενα


* Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ Ραγκχουράμ Ραγιάν, καθηγητής τώρα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης, δήλωσε από τη Σιγκαπούρη ότι οι επιπτώσεις από μια ελληνική χρεοκοπία μπορούν να είναι ελεγχόμενες αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους με συντεταγμένο τρόπο.


«Αν η αναδιάρθρωση χρέους γίνει με τρόπο που οι τράπεζες και οι αγορές είναι προετοιμασμένες για αυτόν, αν όχι δημοσίως τουλάχιστον ιδιωτικώς, θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ραγιάν, στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου στη Σιγκαπούρη.

«Μία αναδιάρθρωση η οποία γίνεται επειδή ο διάλογος έχει σταματήσει θα είναι πιο περίπλοκη γιατί κάτι τέτοιο θα δείξει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία κ.λπ. και θα γίνεται όλο και πιο προβληματική όσο θα προχωρά».

Αναδιάρθρωση λοιπόν προ των πυλών με το βασικό ερώτημα αν αυτή θα γίνει «συντεταγμένα» ή υπό το βάρος στάσης πληρωμών...

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Αν θέλουμε να έχουμε αποδοχή, πρέπει να προχωρήσουμε σε σκληρό κούρεμα, όπου οι πιστωτές θα παραιτηθούν από ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεών τους» επισημαίνει ο Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», που κυκλοφορεί σήμερα.



Σταρκ: Με αυστηρές προϋποθέσεις


* Με δηλώσεις του επίσης το μέλος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ επιβεβαίωσε τη στροφή της ΕΚΤ, υπέρ κάποιας μορφής ήπιας αναδιάρθρωσης, λέγοντας ότι η τράπεζα δεν είναι αντίθετη στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. «Θα πρέπει να είναι απολύτως εθελούσια και δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια μερική ή ολική αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας», επεσήμανε με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο Σταρκ.


**Υπέρ μιας «ισχυρής συμμετοχής» του ιδιωτικού τομέα σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τάχθηκε και η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα. Με δηλώσεις της στο αυστριακό πρακτορείο ΑΡΑ, η Ραντιτσόβα τόνισε ότι οι τράπεζες που έχουν δανείσει την Ελλάδα, «πρέπει να πληρώσουν ένα μέρος των χρεών με μια ισχυρή συμμετοχή».

Μ.Λίτσης
Bookmark and Share