Όλο και περισσότερους υποστηρικτές κερδίζει το γαλλικό προσχέδιο για την επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας μας, με τους Γερμανούς να εμφανίζονται πρόθυμοι να το δεχθούν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ να δηλώνει ότι το «παρακολουθεί στενά».
Βάσει περισσότερων λεπτομερειών που έγιναν γνωστές σήμερα, η γαλλική πρόταση... περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές λύσεις: η πρώτη προβλέπει 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV). Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%.
Ερωτηθείς για τη γαλλική πρόταση περί μετακύλισης μέρους του χρέους του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Τρισέ είπε ότι είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να συζητήσουν την όποια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. «Είναι η ευθύνη των κυβερνήσεων... Εξετάζεται, υπάρχουν πολλές προτάσεις που εξετάζονται. Θα δούμε όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, αλλά και πάλι παρακολουθούμε τι συμβαίνει».
Την ίδια ώρα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γκ. Ασμουσεν ανακοίνωσε ότι κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας (οι οποίες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα) θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη 30 Ιουνίου με τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκειμένου να συζητήσουν και τις δύο εναλλακτικές λύσεις της γαλλικής πρότασης.
Πάντως τραπεζικές πηγές υποστήριξαν χθες στο Reuters ότι οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες έχουν, ήδη, συμφωνήσει στο γαλλικό σχέδιο, τουλάχιστον ως προς τις βασικές αρχές που αυτό θέτει.
Οσο για τους οίκους αξιολόγησης, αυτή τη φορά αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής, με στελέχη και των τριών εξ αυτών (Moody's, S&P και Fitch) να υποστηρίζουν ότι θα περιμένουν τις τελικές προτάσεις που θα κατατεθούν πριν εκφράσουν τη δική τους κρίση για το όλο θέμα