- Τη νύχτα των βουλευτικών εκλογών στις 6 Ιουνίου ένας αστυνομικός με πολιτικά ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον Μάρτιν Νεσκόφσκι έναν 22χρονο νεαρό που επέστρεφε από γιορτή του κυβερνώντος κόμματος.
Αυτό που κατέβασε τελικά τους νέους στους δρόμους ήταν η αντίδραση της.. κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών. Πέρασαν δύο ολόκληρες μέρες έως ότου συνελήφθη ο ύποπτος αστυνομικός, ο οποίος ξυλοκόπησε τον νεαρό μπροστά στα μάτια συναδέλφων του. Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ιβο Κοτέβσκι έδωσε στοιχεία για την υπόθεση και την ιατροδικαστική έρευνα, τα οποία αποδείχθηκαν αναληθή. Άσχημη εντύπωση στους νεαρούς διαδηλωτές προκάλεσε και η αντίδραση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος χρειάστηκε τρεις μέρες για να εκφράσει τη λύπη του για το τραγικό συμβάν.
Μια αυθόρμητη κίνηση των νέων
Οι νεαροί που διαδηλώνουν κάθε μέρα από την 6η Ιουνίου κατέθεσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες συγκεκριμένα αιτήματα. Ζητούν την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, του εκπροσώπου της αστυνομίας και την τιμωρία όλων των υπαιτίων. Ένας από τους διαδηλωτές λέει: «Θα διαδηλώνουμε μέχρι να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα», ενώ μια κοπέλα συμπληρώνει: «Οι διαδηλώσεις δεν σχετίζονται με κόμματα. Είναι μια αυθόρμητη κίνηση αγανάκτησης. Κάποιοι γνώριζαν ότι σκοτώθηκε ένας νεαρός και εμείς ζητάμε μόνο την αλήθεια».
Νέο ξεκίνημα για την ΠΓΔΜ;
Οι κοινές διαδηλώσεις Σλαβομακεδόνων, Αλβανών και Ρομά αποτελούν ίσως ένα νέο ξεκίνημα: «Αν οι κινητοποιήσεις των νέων εμπεριέχουν ενθουσιασμό, αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον, τα οποία μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία στην οποία ζούμε, τότε θα ήταν κρίμα να θέσουμε τέλος στις διαδηλώσεις αυτές».
Οι περισσότεροι στην ΠΓΔΜ συμφωνούν πάντως ότι η «πολυεθνική» αυτή κίνηση είναι απλά μια ένδειξη, όχι όμως και απόδειξη, ότι κάτι θα αλλάξει στην κοινωνία της χώρας που χαρακτηρίζεται από την αντιπαράθεση Σλαβομακεδόνων και Αλβανών.
πηγή Deutsche Welle