Ραντεβού Μέρκελ - Σαρκοζί για το χρέος της Ελλάδας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ραντεβού Μέρκελ - Σαρκοζί για το χρέος της Ελλάδας


Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Βερολίνο με στόχο τη χάραξη κοινής γραμμής εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 23 Ιουνίου.

Το "πράσινο φως" για τη χορήγηση πρόσθετης στήριξης στην Ελλάδα έδωσε και τυπικά χθες το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο..
υπερψήφισε με άνεση τη σχετική πρόταση του κυβερνώντος συνασπισμού της χώρας. Η έγκριση δόθηκε, όμως, με προϋπόθεση τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, ασκώντας έτσι περαιτέρω πιέσεις στην Ανγκελα Μέρκελ να προωθήσει μέτρα στα οποία αντιτίθεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ επιφυλάξεις έχει διατυπώσει και η Γαλλία. Στο πλαίσιο αναζήτησης μιας συμβιβαστικής λύσης και χάραξης κοινής γραμμής πλεύσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 23-24/6 η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εμφανίστηκε χθες βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για το νέο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας. "Εργαζόμαστε σε διαφορετικά επίπεδα για το πακέτο" πρόσθεσε ο κ. Ρομπάι.

"Πρώτον, επεξεργαζόμαστε ένα πακέτο μέτρων για τη διόρθωση της δημοσιονομικής αστοχίας το 2011, που είναι μια αρκετά σημαντική προσπάθεια. Επίσης, μελετάμε και κάποιου είδους συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να προκληθεί χρεοκοπία ή πιστωτικό επεισόδιο". Το οικονομικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την επιτυχή πορεία του ευρώ τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης CDU-CSU Φόλκερ Κάουντερ.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε ότι δεν αποτελεί βοήθεια για την Ελλάδα εάν απλά δίνονται χρήματα χωρίς να αναπτύσσονται νέες δομές. Εάν η Γερμανία έδινε χωρίς όρους βοήθεια στην Ελλάδα,

δεν θα ανταποκρίνονταν στο πνεύμα του "φρένου χρέους", είπε ο κ. Κάουντερ. Υπογράμμισε δε ότι και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμπεριληφθεί στο πακέτο στήριξης της χώρας. "Υπέρ" του δεύτερου πακέτου βοήθειας υπό όρους τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρίντερλε. Ανέφερε συγκεκριμένα τέσσερις όρους για το "πακέτο αλληλεγγύης ΙΙ": Τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τη συμμετοχή του γερμανικού κοινοβουλίου στην έγκριση των αποφάσεων που θα ληφθούν για τη χορήγηση της βοήθειας.

Κριτική
Αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες περικοπής δαπανών της Ελλάδας αρχίζουν να αποδίδουν εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Φριτς Κουν, ενώ πρόσθεσε ότι μία ενδεχόμενη αποτυχία της διάσωσής της θα είχε ως συνέπεια πολύ μεγαλύτερη ζημία για την ίδια τη Γερμανία. Κριτική στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ άσκησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Ειδικότερα επέκρινε την κ. Μέρκελ για "διγλωσσία" στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου καταφεύγει σε χρήση "προκαταλήψεων" εις βάρος των Νοτιοευρωπαίων.

Ο κ. Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην κρίση της Ελλάδας θα τηρήσει "υπεύθυνη" στάση, αλλά πρόσθεσε ότι "υπευθυνότητα υπάρχει μόνο με διαφάνεια".
Bookmark and Share