«Όχι σε μέτρα που να τιμωρούν την Ελλάδα» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

«Όχι σε μέτρα που να τιμωρούν την Ελλάδα»

"Πρέπει να ληφθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης της Ελλάδας. Μέτρα συγκεκριμένα που να μην τιμωρούν τη χώρα, διότι δεν βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου",

τονίζει σε συνέντευξή του στην..
ιταλική εφημερίδα "Ιλ Μεσατζέρο", ο Ιταλός οικονομολόγος Μαρτσέλο Μεσόρι.

Ο καθηγητής οικονομικών, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Ρώμης "Τορ Βεργκάτα" θεωρεί επίσης ότι "η Ευρώπη δεν έλαβε μια στρατηγική απόφαση για να στηρίξει την Ελλάδα. Δόθηκε προσοχή στο όλο θέμα, αλλά δεν στήθηκε ένας μηχανισμός χάρη στον οποίο να μπορέσει να ξεπερασθεί, συνολικά, το πρόβλημα, με οριστικό τρόπο".

Σύμφωνα με τον Μεσόρι "η Ευρώπη άργησε να παρέμβει και έθεσε υπερβολικά σκληρούς όρους στην Ελλάδα, σε ότι αφορά τα δάνεια αλλά και τα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης". Τονίζει, τέλος, ότι "πρέπει να ληφθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία όμως να χαίρουν της γενικότερης ευρωπαϊκής αποδοχής και να είναι απόλυτα σαφή. Είναι ανάγκη να προταθούν παρεμβάσεις που να εξυγιάνουν την οικονομία, αλλά χωρίς να τιμωρείται η Ελλάδα και χωρίς να επιβάλλονται δυσβάσταχτες υποχρεώσεις".

Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής Όσκαρ Τζαννίνο, σε άρθρο στην ίδια εφημερίδα υπογραμμίζει, δε, ότι "τα επιτόκια των δανείων θα έπρεπε να είναι συμβατά με το Ελληνικό ΑΕΠ". Σύμφωνα με τον Τζαννίνο, "η γερμανική και γαλλική επιμονή, κρύβει μια ροπή προς την απληστία, έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο το Ευρώ και προκάλεσε ένα κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ευρώπη, κατά των φορολογικών ραπισμάτων και της κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας".

Ο Τζαννίνο, είναι πεπεισμένος ότι "αν η Ευρώπη θέλει να προσλάβει και πολιτικό χαρακτήρα, αυτή είναι η ευκαιρία για να καλυφθεί με ευρωομόλογα, τουλάχιστον ένα μέρος του παλιού χρέους του κάθε κράτους. Διαφορετικά, αν η ζώνη του ευρώ είναι μόνο μια νομισματική συνθήκη, η αγορά ας συνεχίσει να πιστεύει ότι κάποιες χώρες, αντί να κατακερματισθούν είναι καλύτερα να βγουν από το Ευρώ και να προχωρήσουν σε υποτίμηση, επιστρέφοντας στα παλιά τους, εθνικά νομίσματα".
Bookmark and Share