"Ερχεται «καταιγίδα» στην παγκόσμια οικονομία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

"Ερχεται «καταιγίδα» στην παγκόσμια οικονομία


Μια «τέλεια καταιγίδα» απειλεί την παγκόσμια οικονομία, που θα είναι το αποτέλεσμα των δημοσιονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ, της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά και της στασιμότητας της ιαπωνικής οικονομίας, σύμφωνα με το γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο κ. Ρουμπινί εκτιμά..
ότι υπάρχει πιθανότητα 30% οι παραπάνω παράγοντες να συνδυαστούν και να πλήξουν την ανάπτυξη από το 2013. «Υπάρχουν ήδη στοιχεία αστάθειας» ανέφερε ο οικονομολόγος στο πλαίσιο συνέντευξής του στη Σιγκαπούρη. «Ολοι κλωτσάνε τον κουβά όλο και πιο κάτω στον δρόμο του υπερβολικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Ο κουβάς γίνεται όλο και βαρύτερος και το χρέος αυξάνεται, και όλα αυτά τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν το αργότερο μέχρι το 2013».

Στο θέμα του αμερικανικού χρέους αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι, τονίζοντας ότι μία αποτυχία στην αύξηση του ανώτατου ορίου θα μπορούσε να «πυροδοτήσει σημαντικές ανησυχίες για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ και να πλήξει τον ειδικό ρόλο που έχουν το δολάριο και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Την ίδια ώρα, χθεσινή έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανέφερε υποχώρηση της ανεργίας τον Απρίλιο κατά 0,1%, στο 8,1%, στις χώρες του ΟΟΣΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εκτός αυτού, η ανεργία στις χώρες της Ευρωζώνης παρέμεινε σταθερή στο 9,9%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (11,6%), την Ιρλανδία (14,7%), τη Σλοβακία (13,9%), την Πορτογαλία (12,6%) και την Ισπανία (20,7%). Ο αριθμός των ανέργων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε στα 44,1 εκατ, σε σχέση με τα 47,2 εκατ. του Απριλίου του 2010 και τα 30,9 εκατ. του Απριλίου του 2008.
Bookmark and Share