"Οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν το πράσινο φως για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

"Οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν το πράσινο φως για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους"

Το πρακτορείο Reuters με τηλεγράφημα αναφέρεται σε εκτιμήσεις πολιτικών και τραπεζικών ότι η γαλλική πρόταση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να οδηγήσει σε χρεωκοπία ή σε ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεωκοπίας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μετακύλιση του ελληνικού χρέους.

Τρεις πηγές κοντά σε γερμανικές τράπεζες δήλωσαν...
την Τετάρτη ότι οι τράπεζες έχουν λάβει θετικά μηνύματα από τους οίκους αξιολόγησης και διαβεβαιώσεις ότι σε περίπτωση εφαρμογής του γαλλικού σχεδίου δεν θα κηρύξουν την Ελλάδα χρεωκοπημένη.

"Η όλη γοητεία του γαλλικού σχεδίου είναι ότι έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο που δεν θα υπάρχει θέμα με τους οίκους αξιολόγησης", δήλωσε μία από τις πηγές.
Άλλη πηγή δήλωσε ότι το γεγονός ότι το γαλλικό μοντέλο σχεδιάστηκε από τράπεζες υποδηλώνει ότι η μετακύλιση χρέους θα είναι αμιγώς εθελοντική -- πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μην εκλάβουν την ρύθμιση αυτή ως χρεωκοπία της Ελλάδας.

"Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κανείς ότι η ανταλλαγή χρέους δεν θα προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο," δήλωσε ειδικός σε θέματα παραγώγων με άμεση γνώση των συζητήσεων. "Το γαλλικό σχέδιο άνετα μπορεί να εκληφθεί ότι δεν θα προκαλέσει ενεργοποίηση των CDS".

Ωστόσο, ανώτατο στέλεχος της Standard & Poor's δήλωσε την Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς τις επιπτώσεις ενός τέτοιου σχεδίου στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

"Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν μπορούμε να δώσουμε μια εκτίμηση για κάτι που δεν έχουν δει ακόμη," δήλωσε ο Moritz Kraemer, επικεφαλής της S&P για την αξιολόγηση χωρών της Ευρώπης.

Οι γαλλικές τράπεζες, που έχουν από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στα ελληνικά ομόλογα, έχουν προτείνει εθελοντική μετακύλιση μέρους των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι επενδυτές, όταν αυτά λήξουν, με διαφορετικούς όρους.

Την πρόταση αυτή επεξεργάζεται η Γερμανία και πηγές κοντά στις συζητήσεις δήλωσαν ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθούν λεπτομέρειες, όπως ο όγκος του χρέους που θα μετακυλιστεί και τα κουπόνια των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν.

Τέσσερα άτομα με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν στο Reuters την Τετάρτη ότι οι γερμανικές τράπεζες και κορυφαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν το σενάριο το σχέδιο για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους να περιλαμβάνει περισσότερα ομόλογα.

Η ιδέα που συζητείται δεν θα περιλαμβάνει μόνο ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014, αλλά και αυτά που λήγουν μέχρι το 2020, δήλωσαν τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν να συμμετάσχουν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, καθώς υπάρχουν έντονες πιέσεις από την πλευρά των φορολογουμένων σε Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία για επιμερισμό των βαρών.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Deutsche Bank , Josef Ackermann δήλωσε την Τετάρτη ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο, διότι μια χρεωκοπία της Ελλάδας θα ήταν πολύ πιο δραματική από την κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman το 2008.

"Με την λύση για την Ελλάδα πρέπει να αποφευχθεί η κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος," δήλωσε ο Ackermann, τονίζοντας ότι η γερμανική πρόταση για εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε απομειώσεις του 45% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέρριψε την ιδέα μιας λύσης για το ελληνικό χρέος που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις από την ΕΕ.
Ερωτηθείς σχετικά με την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με νέα, εγγυημένα από χώρες της ΕΕ, λύση ανάλογη με αυτής που υιοθετήθηκε στην Λατινική Αμερική την δεκαετία του '80, ο Juergen Stark δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit: "Αυτό το εργαλείο (μια λύση ομολόγων τύπου Brady) δεν προκρίνεται. Θα παραβίαζε την απαγόρευση στήριξης, τη ρήτρα "μη διάσωσης" του άρθρου 125 της Συνθήκης της ΕΕ".


Reuters
Bookmark and Share