Ολοι φοβούνται το ..πέταγμα της ελληνικής πεταλούδας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ολοι φοβούνται το ..πέταγμα της ελληνικής πεταλούδας


Από την Ουάσιγκτον μέχρι το Πεκίνο εκφράζεται έντονη ανησυχία για την τύχη της ελληνικής κρίσης, με την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία την πρόκληση...

Με δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, τόνισε ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει μια επιδείνωση της κρίσης και κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μιλούν με μία φωνή όταν αναφέρονται στα...
σχέδιά τους για επίλυση της κρίσης χρέους. Σαφής μομφή κατά της συνεχιζόμενης διελκυστίνδας μεταξύ ΕΚΤ και Βερολίνου για το περιώνυμο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με τη συμμετοχή ιδιωτών.

«Ο απλός κανόνας για τη διαχείριση κρίσεων λέει ότι πρέπει να έχεις μία απλή, ξεκάθαρη και ενιαία στρατηγική», επισήμανε ο Γκάιτνερ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Ο Αμερικανός υπουργός είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ μετέχουν ενεργά στο να βοηθήσουν την Ευρώπη να διαμορφώσει ένα από κοινού σχέδιο και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να βρουν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις πολιτικές ανάγκες της γηραιάς ηπείρου.

Ερωτηθείς αν οι κάτοχοι ευρωπαϊκών ομολόγων θα πρέπει να εξαναγκαστούν να αποδεχτούν ένα «κούρεμα» ή ζημιές στην επένδυσή τους, ο Γκάιτνερ απάντησε ότι δεν υπάρχει «εύκολη απάντηση».

Αισιοδοξία για επίλυση της ελληνικής κρίσης εξέφρασε από τη Βαρσοβία η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, χωρίς να παραλείψει ωστόσο να πει ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει με περισσότερη λιτότητα.

«Πιστεύουμε ότι κάποιο βάρος πρέπει να το επωμιστούν όχι μόνον οι φορολογούμενοι, θα πρέπει και οι τράπεζες να μετάσχουν. Είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, διότι είναι προς το συμφέρον των τραπεζών και των χωρών η σταθερότητα του ευρώ», ανέφερε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή της με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ.

«Πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις σωστές αποφάσεις στο Κοινοβούλιο», πρόσθεσε. «Τα τρία αυτά συστατικά -οι προσπάθειες της Ελλάδας, η αλληλεγγύη της Ε.Ε. και η εθελούσια συμμετοχή των τραπεζών- είναι η λύση. Αισιοδοξώ ότι θα ακολουθήσουμε με επιτυχία αυτόν το δρόμο. Δεν πρόκειται για μια χώρα, πρόκειται για ολόκληρη την ευρωζώνη».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, λέγοντας ότι η Γαλλία παραμένει αποφασισμένη να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση χρέους. «Εχουμε ήδη δώσει μια μεγάλη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και παραμένουμε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε, αλλά για να το κάνουμε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της τόσο όσον αφορά τα δημοσιονομικά της όσο και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», είπε ο Φιγιόν σε συνέδριο στη Ματινιόν, προσθέτοντας: «Είναι απολύτως αναγκαίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δείξουν υπευθυνότητα, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι «η Ρωσία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον το τι συμβαίνει εκεί (σ.σ. στην Ελλάδα). Ενδιαφερόμαστε για μια ταχεία λύση στο πρόβλημα».

Σε αντίθεση με την προθυμία των δύο βασικών εταίρων (Γερμανία, Γαλλία) να...βοηθήσουν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε για ακόμη μία φορά την απροθυμία της χώρας του να μετάσχει σε ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Εξέφρασε πάντως ανησυχία, λέγοντας πως η Βρετανία έχει συμφέρον σε μια «σταθερή ευρωζώνη». «Οι αναταράξεις στην ευρωζώνη δεν είναι καλές για τη Βρετανία. Η Βρετανία υποφέρει όταν η ευρωζώνη αντιμετωπίζει δυσκολίες», πρόσθεσε, τονίζοντας πως το 40% των βρετανικών εξαγωγών έχουν προορισμό χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Για το θέμα της Ελλάδας ρωτήθηκε και ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, εν όψει του ταξιδίου του σε χώρες της Ευρώπης, αρκούμενος απλώς να πει: «Η Κίνα επιθυμεί να συνεχίσει να βοηθά τις ευρωπαϊκές χώρες να πετύχουν οικονομική ανάπτυξη με σταθερό τρόπο, μέσω συνεργασίας με τις εμπλεκόμενες χώρες».Μ/Λίτσης,Ελευεθεροτυπία.

Bookmark and Share