Τα μαχαίρια τους ακονίζουν τα hedge funds καθώς διαβλέπουν τεράστιες ευκαιρίες κέρδους από την ελληνική κρίση χρέους.
Στην ουσία κάποιοι στοιχηματίζουν παίζοντας με το μέλλον σου αυτή τη στιγμή..
Από το πριγκιπάτο του Μονακό, όπου διεξάγεται αυτές τις ημέρες το ετήσιο συνέδριο GAIM των hedge funds, τα στελέχη του κλάδου τονίζουν ότι η προσοχή τους εστιάζεται αυξανόμενη στο δημόσιο ή το εταιρικό χρέος της Ελλάδας, καθώς η.. ευρωζώνη βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη χρεοκοπία μέλους της.
«Είναι σίγουρα μια σπουδαία ευκαιρία για να βγάλει κανείς χρήματα, από την άποψη ότι είναι μια δυναμική περίπτωση που αλλάζει πολύ γρήγορα, αν και το πολιτικό ρίσκο είναι τεράστιο», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στο Reuters ο ιδρυτής του fund-των hedge funds Sugbet Ρόμπερτ Μάρκουαρντ.
«Κάθως κάποια ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται στα 40 σεντς ανά δολάριο, είναι προφανές ότι η αξία που θα αποκτήσουν αυτά στα επόμενα 1-2 χρόνια θα είναι μεγαλύτερη», είπε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας μια επενδυτική ευκαιρία. Τόνισε ακόμη ότι αρκετά hedge funds αγοράζουν 12μηνα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, ενώ παράλληλα «σορτάρουν» ασύστολα με τα ομόλογα τριών και πέντε ετών. Πουλούν, δηλαδή, ομόλογα που έχουν δανειστεί με στόχο να πέσει η τιμή τους και στη συνέχεια τα ξαναγοράζουν σε χαμηλότερη τιμή και τα επιστρέφουν στον κάτοχό τους, αποκομίζοντας τη διαφορά.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Better Capital Τζον Μούλτον υπογράμμισε ότι «αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, είτε τώρα είτε σε ένα χρόνο περίπου είτε ακόμη αργότερα, θα υπάρξει μια πραγματικά χαοτική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας θα προκύψουν ευκαιρίες που κανείς πριν δεν είχε διανοηθεί».
Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα έχει αποτέλεσμα προβλήματα ρευστότητας σε πληθώρα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τότε αρκετά πράγματα θα τεθούν προς πώληση. Και οι εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών (private equity) έχουν τα κεφάλαια -που δεν έχει ο υπόλοιπος κόσμος- για να παίξουν σε αυτό το παιχνίδι, είπε, συμπληρώνοντας ότι κάποια από τα hedge funds θα μπορούσαν επίσης να παίξουν σε αυτόν τον χώρο καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους προκειμένου να αντικαταστήσουν στο ενεργητικό τους αυτό που ονόμαζαν ελληνικό χρέος..Ελευθεροτυπία.