Δώδεκα βραχονησίδες του Αιγαίου, κάποιες κοντά στην Ανάφη, και οι υπόλοιπες κοντά στα Αστυπάλαια και στην Κάρπαθο, προβλέπεται ως το 2015 να παράγουν αιολική ενέργεια, η οποία και θα μεταφέρεται με υποβρύχια διασύνδεση στην Αττική.
Αυτό προβλέπει φιλόδοξο σχέδιο της εταιρείας... «Κυκλαδικά Μελτέμια» που είναι ελληνικών συμφερόντων και ανήκει στον όμιλο Eunice Energy Group, και η οποία πήρε χθες το «πράσινο φως» από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δηλαδή εγκρίθηκε η άδεια παραγωγής. Το σχέδιο, έχει προϋπολογισμό 800 εκατ. €, και προβλέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 340 MW σε 12 διάσπαρτες βραχονησίδες, που γεωγραφικά χωρίζονται σε τρείς ομάδες : Η μία βρίσκεται κοντά στην Ανάφη, η δεύτερη κοντά στην Αστυπάλαια, και η τρίτη κοντά στην Κάρπαθο.
Το πλάνο της εταιρείας έχει ορίζοντα υλοποίησης σε τέσσερα έτη, και προβλέπει την υποβρύχια διασύνδεσή των βραχονησίδων τόσο μεταξύ τους, όσο και με την Αττική (με σημείο εξόδου πιθανόν το Λαύριο), για την εκεί μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος επιχειρηματικός όμιλος αποφασίζει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες σε κάποιες από τις δεκάδες ακατοίκητες βραχονησίδες του Αιγαίου, αξιοποιώντας το αιολικό του δυναμικό, ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη (το δεύτερο μετά τη Σκωτία, λένε οι ειδικοί). Κατά καιρούς, είχαν ανακοινωθεί κι άλλα παρόμοια projects, τα περισσότερα ωστόσο εκ των οποίων «δεν περπάτησαν», είτε για οικονομικούς λόγους, είτε επειδή συνάντησαν γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ο Πρωθυπουργός
Υπενθυμίζουμε, δε, ότι σχετική εξαγγελία για την αξιοποίηση των βραχονησίδων του Αιγαίου με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, είχε κάνει προεκλογικά και ο Πρωθυπουργός.
Συνολικά, στο Αιγαίο η Ελλάδα διαθέτει 53 μεσαίου ή μεγαλύτερου μεγέθους βραχονησίδες, στις οποίες η εγκατάσταση αιολικών σε βραχονησίδες θεωρείται- σύμφωνα με τους ειδικούς- πολύ καλή ιδέα, και η μικρή τους έκταση δεν αποτελεί εμπόδιο. Η επένδυση κρίνεται ασύμφορη, μόνο αν η απόσταση των βραχονησίδων από το κέντρο κατανάλωσης (π.χ. κάποιο μεγάλο νησί) είναι πολύ μεγάλη.
Πλεονεκτήματα
Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε βραχονησίδες έχει πολλά οφέλη. Καταρχήν δεν υπάρχουν κάτοικοι, οπότε δεν προκύπτει και θέμα αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον είναι άγονες, οπότε δεν έχουμε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και, φυσικά, το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο είναι πολύ «πλούσιο», γεγονός, που καθιστά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα (offshore) ιδιαίτερα παραγωγικά.
Για κάποιους μάλιστα ειδικούς, οι βραχονησίδες μπορούν να αποτελέσουν την ελληνική έκδοση των offshore, σαν αυτά που συναντάμε στη Βόρεια Ευρώπη. Στη Βόρεια Ευρώπη, όπου τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σημειώνουν αξιόλογη ανάπτυξη, οι θάλασσες είναι σχετικά ρηχές. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένες περιοχές, όπου το βάθος της θάλασσας κυμαίνεται από 10-15 μέτρα, για αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα από την ακτή. Εκεί ακριβώς γίνονται και οι διασυνδέσεις των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με τα ηπειρωτικά δίκτυα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τόσο αβαθείς θάλασσες. Συνεπώς οι βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική ακτή προσφέρουν μια καλή ευκαιρία αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού, δεδομένου ότι δεν αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, ούτε βέβαια κατοικούνται, υποστηρίζουν όσοι έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο.
Γ. Φιντικάκης