Οταν τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκε απ΄τον κ.Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να εισπράξει 50 δισεκατομμύρια ευρώ ώς το 2015 από αποκρατικοποιήσεις, είναι αμφίβολο αν είχε καταλάβει κανείς το μέγεθος του εγχειρήματος.
Ενα τόσο μεγάλο ποσό σε εποχή κρίσης, με τις τιμές -και στο χρηματιστήριο και στην άλλη αγορά- να είναι φθίνουσες;
Κι όμως, η... τρόικα θεωρούσε αυτόν το στόχο «ρεαλιστικό και εφικτό». Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν δηλώσεις του τύπου «η Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες στην Ευρώπη». Δεν είχαν αντιληφθεί τον περίγυρο; Δεν ήξεραν τις ελληνικές αγκυλώσεις, που μάλλον καθιστούν αδύνατη την επίτευξη του στόχου;
Πάντως, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου δεν δίστασε να πει, έμμεσα αλλά με σαφήνεια, χθες στη Βουλή, ότι τα 50 δισεκατομμύρια δεν θα τα πιάσουμε, γι' αυτό ο ίδιος θα αναζητήσει άλλες πηγές για να αναπληρώσει τα έσοδα που θα χαθούν.
Βέβαια, δεν ακούγεται πολύ καλά να κάνει μια τέτοια δήλωση πριν καν ξεκινήσει το πρόγραμμα και τη μέρα που ανακοινώθηκε η σύνθεση της επιτροπής, η οποία θα κάνει τις αποκρατικοποιήσεις (αλήθεια, πώς να την άκουσαν τα μέλη της;), αλλά αυτό είναι δευτερεύον.
Το πρωτεύον είναι αν αυτό που είπε είναι αληθινό και τι μέτρα μάς περιμένουν, αφού δεν θα βρουν τα λεφτά που είχαν προϋπολογίσει από αυτήν την πηγή.