Ξεκινά το μεγάλο «παζάρι» για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ξεκινά το μεγάλο «παζάρι» για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας

Με τον πλέον επίσημο τρόπο ξεκινά το «παζάρι» για την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας που λήγουν το 2012, με άμεσα ενδιαφερόμενες τις εταιρείες Wind και Vodafone.

Στο «παζάρι», σύμφωνα με πρόταση της ΕΕΤΤ, θα συμπεριληφθούν και οι...
αντίστοιχες άδειες που λήγουν το 2016 - 17, με αποτέλεσμα στο «παιχνίδι» να εισέρχεται και η Cosmote.



Την προσεχή βδομάδα, η ΕΕΤΤ θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο για τον τρόπο κατανομής του φάσματος στην περιοχή των 900 Mhz. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι», οι προτάσεις της ρυθμιστικής αρχής χωρίζονται σε 5-6 διαφορετικά σενάρια και υποσενάρια.



Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Μέσα στον Οκτώβρη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης των αδειών, προκειμένου οι πρώτες χρηματικές καταβολές να συντελεστούν το Δεκέμβρη.



Η ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στην ενότητα των αποκρατικοποιήσεων. Τα προσδοκώμενα έσοδα για το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν (τουλάχιστον) στα 200 - 220 εκατ. ευρώ.



Ανεξάρτητα από τις προτάσεις της ΕΕΤΤ, την τελική απόφαση για την αποτίμηση του φάσματος των αδειών, αλλά και τον τρόπο κατανομής τουςέχουν οι υπουργοί Οικονομικών (Ευάγγελος Βενιζέλος) και Υποδομών (Γιάννης Ραγκούσης).



Πάντως, φαίνεται ότι η ΕΕΤΤ όρισε σαν «τιμή εκκίνησης» κάθε μπλοκ φάσματος 2Χ5 ΜΗz στα 46,5 εκατ. ευρώ. Ήδη, τα τέσσερα από αυτά αφορούν τις άδειες των Wind και Vodafone που λήγουν το 2012 (κάθε εταιρεία ελέγχει 2Χ10 ΜHz), ενώ το πέμπτο μπλοκ αναμένεται να εκχωρηθεί σύντομα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Υποδομών.



Ένα εκ των σεναρίων αναφέρεται στην εκχώρηση 1,5 μπλοκ φάσματος (2Χ7,5 ΜΗz), χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, σε κάθε μία από τις δύο εταιρείες Wind και Vodafone, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια στη λειτουργία των δύο επιχειρήσεων, έναντι τιμήματος 140 εκατ. ευρώ.



Ακόμη, η ΕΕΤΤ ανοιχτό αφήνει, προς απόφαση από τον υπουργό Υποδομών, το ενδεχόμενο εκχώρησης ενός μπλοκ φάσματος (2Χ5 ΜHz) στην Cosmote με την ίδια διαδικασία.



Η Wind και η Vodafone, δαπανώντας έκαστος 30 δις. δραχμές το 1992, απέκτησαν από το ελληνικό Δημόσιο, δυο άδειες κινητής τηλεφωνίας 2ης γενιάς, στη ζώνη των 900 MHz, οι οποίες λήγουν το 2012.



Στη ζώνη αυτή, η οποία θα τροποποιηθεί και για υπηρεσίες 3ης γενιάς, «συνωστίζονται», πέρα από τη Wind και τη Vodafone, η Cosmote και ο ελληνικός στρατός, οι οποίοι καλύπτουν την εναπομείνασα χωρητικότητα.



Ωστόσο, Wind και Vodafone διαθέτουν, στην εν λόγω προνομιακή ζώνη, μεγαλύτερη χωρητικότητα από τη Cosmote, η οποία μεταφράζεται σε ποιοτικότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (η Cosmote καλύπτει το «μειονέκτημα» από άλλες ζώνες).



Στο σημείο αυτό ξεκινά η «διαμάχη» των τριών εταιρειών. Εφόσον προκηρυχτούν οι άδειες της Wind και της Vodafone από μηδενική βάση και πάμε σε λογική «δημοπρασίας», αυτόματα τίθενται υπό σοβαρή αμφισβήτηση το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο των δυο εταιρειών, αλλά και τα δις. ευρώ που έχουν επενδύσει στην ελληνική αγορά.

Bookmark and Share