Η πρώτη συμφωνία για μειώσεις μισθών και ελαστικό ωράριο εργασίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Η πρώτη συμφωνία για μειώσεις μισθών και ελαστικό ωράριο εργασίας

Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση καταργεί τρεις κλαδικές συμβάσεις, όπως συμφώνησαν οι 30 εναπομείναντες εργαζόμενοι σε κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Με τα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας + ένα έξτρα επίδομα...
εξομάλυνσης (έναντι των απωλειών 30% - 35% σε σχέση με τις σημερινές αποδοχές που προβλέπουν 3 ισχύουσες κλαδικές συμβάσεις) αλλά και με ελαστικό 10ωρο, συμφώνησαν να απασχοληθούν οι 30 εργαζόμενοι της κατασκευαστικής εταιρείας «Σιδηροδρομικά Εργα ΑΤΕ» με έδρα τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διατηρηθεί «ζωντανή» η εταιρεία και να μη χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας (το 2008 απασχολούνταν 110 άτομα).

Το πλαίσιο αυτό προβλέπει η «διπλή» συμφωνία της εταιρείας και του επιχειρησιακού σωματείου για την υπογραφή και άμεση εφαρμογή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης με μείωση μισθών και ταυτόχρονη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (αντί της πληρωμής υπερωριών).

Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η πρώτη που αφορά εταιρεία του κατασκευαστικού κλάδου (καθώς οι υπόλοιπες ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις αφορούσαν συνεταιριστικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας) και κατατέθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας με αίτημα να υπάρξει θετική γνωμοδότηση (ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχ. Χάλαρης συγκαλεί, για το λόγο αυτό την ερχόμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος).

Με βάση το κοινό σχέδιο που έχει στη διάθεσή της η «Η», η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση θα καταργήσει τις 3 κλαδικές συμβάσεις που εφαρμόζονται για τους εργαζόμενους στις εργοληπτικές - μελετητικές εταιρείες, των χειριστών μηχανημάτων εκτέλεσης τεχνικών έργων και των οικοδόμων.

Με τους νέους χαμηλότερους μισθούς και την παράλληλη απασχόληση με ελαστικό ωράριο, η εταιρεία και το επιχειρησιακό σωματείο θεωρούν ότι:

Θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας που έχει προκαλέσει η μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και ο περιορισμός στην ανάθεση δημοσίων έργων.

Θα μειώσουν περαιτέρω το κόστος εργασίας στηρίζοντας τα οικονομικά της εταιρείας μετά τη μείωση του κύκλου των εργασιών και την καθυστέρηση στην είσπραξη απαιτήσεων από το Δημόσιο, από ΝΠΔΔ και από τρίτους (υπεργολάβους).

Θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εκτέλεση δημοσίων έργων τα οποία έχει, ήδη, αναλάβει η εταιρεία παρέχοντας εκπτώσεις έως και 53%.

Παραχωρήσεις
Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και η εφαρμογή ελαστικών ωραρίων εργασίας αποτελούν τα «νέα» μέσα για τη μείωση του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις. Αλλα «εργαλεία» είναι οι ατομικές συμβάσεις (που όμως δεν παρέχουν καμία εγγύηση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όπως συμβαίνει με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις), η θέση των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα (αντί της απόλυσης) και οι μετατροπές των συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και η εκ περιτροπής εργασία...

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ, στο πεντάμηνο του 2011 καταγράφεται μείωση κατά 27,67% των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης και αύξηση κατά 11,00% στην εκ περιτροπής απασχόληση.

Στη διάρκεια του πενταμήνου και σε σύγκριση με το 2010, οι μετατροπές συμβάσεων είναι μάλιστα αυξημένες κατά 165,58% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 667,67% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και έως 5.071,70% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Επέκταση συμβάσεων

Παρά τη διευρυνόμενη χρήση των ευέλικτων αμοιβών και των ευέλικτων ωραρίων εργασίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση στην τελευταία έκθεσή της αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ξαναθέσει θέμα κατάργησης της επέκτασης (στα μη μέλη των οργανώσεων) των κλαδικών συμβάσεων που υπογράφουν οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων.

«Κλειδί» ο αριθμός
«Κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων που θα έχουν υπογραφεί έως το Σεπτέμβριο (μήνας κρίσης για την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και στην αγορά εργασίας) και η στάση των κοινωνικών εταίρων (οι οποίοι, έως σήμερα, έχουν υποστηρίξει, μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το θεσμό της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων κυρίως για την αποφυγή ενός γενικευμένου αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου).Ημερησία πηγή.

Bookmark and Share