Πάνω από 20.000 Ελληνες μέσα σε έναν χρόνο έχουν υποβάλει αιτήσεις για μετανάστευση στην Αυστραλία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Από τον περασμένο Οκτώβριο, ο ρυθμός έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, φτάνοντας μέχρι και τις 20 αιτήσεις την ημέρα.
Η ταξινόμηση και ο έλεγχος των.. δικαιολογητικών γίνονται στην πρεσβεία της Αυστραλίας στο Βερολίνο (λόγω συγχωνεύσεων στις διπλωματικές υπηρεσίες στο εξωτερικό), ενώ έπειτα από τις επαφές της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του προσωπικού στην πρεσβεία της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι οπλισμένος με υπομονή, αφού η αναμονή για απάντηση είναι πέντε έως δέκα μήνες.
Ενδεικτικό είναι ότι ανάμεσα στις επιστολές, που φτάνουν στην ελληνική κοινότητα Μελβούρνης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ζητούν πληροφορίες, ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν μέχρι και δημόσιοι υπάλληλοι:
*Ο ένας υπηρετεί στην αστυνομία και η σύζυγός του είναι διοικητική υπάλληλος σε δημόσια υπηρεσία. «Πήραμε το θάρρος να στείλουμε αυτό το μήνυμα, καθώς πιστεύουμε ότι μπορείτε να βοηθήσετε» γράφουν.
*Γυναίκα ιερέα -η ίδια εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία- αναζητεί πληροφορίες για μετοίκησή τους στη χώρα της Ωκεανίας.
*«Εχω σπουδάσει γεωπονία και επιθυμώ να εξασκήσω το επάγγελμα αξιοπρεπώς, έστω και μακριά από τη χώρα μου» γράφει ένας νέος.
*«Εχουμε αποφασίσει να μεταναστεύσουμε λόγω της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα μας. Είμαστε μια τριμελής οικογένεια και έχουμε ως πρώτη επιλογή την Αυστραλία» γράφει η σύζυγος ενός εργαζομένου σε ναυπηγεία, ζητώντας να μάθει εάν υπάρχουν διαθέσιμες αντίστοιχες θέσεις εργασίας.
*Διπλωματούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου ρωτά εάν, εφόσον βρει δουλειά μέσω Ιντερνετ, μπορεί ο εργοδότης να αναλάβει τα διαδικαστικά.
*Ενας νεαρός οικονομολόγος κάτοχος διδακτορικού γράφει ότι «έπειτα από πολλή σκέψη αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου έξω από τα σύνορα της Ελλάδας». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι αναζητεί «την ευκαιρία για μια αξιοπρεπή ζωή, όπου οι γνώσεις και οι δεξιότητές μου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά. Η ανεργία μαστίζει την πλέον παραγωγική ομάδα των νέων, που, αν και έχουν δυνατότητες και θέληση να προσφέρουν, αδυνατούν να βρουν τις ανάλογες ευκαιρίες...
πηγή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία